Nigela bussigraafiku tõttu last sõidutav vanem jääb hüvitiseta

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui vanem viib lapse kaugemale kooli, siis jäävad sõidukulud pere kanda.
Kui vanem viib lapse kaugemale kooli, siis jäävad sõidukulud pere kanda. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kui sõiduplaan on selline, et bussiga pole võimalik kooli sõita, siis tuleb vanemal laps autoga kohale viia, omavalitsus aga lisakulutusi hüvitama ei pea.

Paides elav pere on sunnitud lapsi autoga viima, sest busside sõiduplaan ei sobi koolipäeva ajakavaga. «Mõistan täielikult Teile osaks saanud ebameeldivusi,» tunnistab õiguskantsler Ülle Madise. Ta selgitab, et sõidukulude hüvitamine pole mitte kohaliku omavalitsuse kohustus, vaid vabatahtlik soodustus oma elanikele, kes viivad lapsi kooli isikliku sõidukiga.

«Kuna tegu ei ole seadusest tuleneva soodustusega, ei saa Paide linna kohustada Teie sõidukulusid hüvitama,» kirjutab õiguskantsler. Madise sõnul on pere kasutanud võimalust viia oma laps teise valda kooli, kuigi kodulinnas on koolikoht lapsele tagatud.

«Kui kohalik omavalitsus on andnud lapsele võimaluse omandada põhiharidus enda koolis, ei pea ta korraldama õpilaste vedu naaberomavalitsuse kooli ja tagasi,» selgitas Madise.  Paide linnal tuleks koolitransport korraldada juhul, kui teises vallas olev kool oleks määratud elukohajärgseks kooliks. Aga sel juhul ei pea omavalitsus maksma kinni isikliku sõiduki kasutamise kulusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles