Kosovos sai läbi 19 aastat kestnud Eesti missiooniosalus

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kaitsevägi

Sel nädalal toimunud pidulikul rivistusel langetati Pristinas NATO juhitava Kosovo rahutagamismissiooni KFOR peakorteris Eesti lipp, mis sümboliseerib ligi 19 aastat kestnud Eesti missiooniosaluse lõppu.

«Tänan Eestit selle eest, et olete olnud osa meie pikaajalisest pühendumusest Kosovo parema tuleviku ülesehitamisel,» ütles NATO juhitud Kosovo rahutagamismissiooni KFOR (Kosovo Force) ülem Itaalia kaitseväe kindralmajor Salvatore Cuoci.

Teisipäeval toimunud rivistusel andis kindralmajor Cuoci Eesti lipu üle viimasena missioonil osalenud kaitseväelasele veebel Andres Boklanile ning tänas kokku ligi 780 missioonil osalenud eestlast, tuues oma kõnes esile nende professionaalsuse ja sõdurioskused. Veebel Boklan kinkis missiooni ülemale meenetahvli, kuhu olid kantud kõik Eesti osalusega üksuste nimed.

«Kosovo missioon oli esimene Eesti kaitseväe osalus NATO missioonidel, mis toetas meie liitumispüüdlusi alliansiga. See näitas meie tõsiseltvõetavust ja valmisolekut ühistesse operatsioonidesse panustada. Ja mul on hea meel et võime selle missiooni enda jaoks edukalt lõppenuks lugeda,» ütles kaitseväe juhataja kindral Riho Terras. Ta lisas, et Eesti jätkab panustamist teistesse NATO ja ÜRO missioonidesse.

Eesti osales NATO juhitud KFORi missioonil 1999. aasta novembrist, mil alustas teenistust esimene 10-liikmeline üksus Estpatrol-1. Eesti üksused Estpatrol-1 kuni Estpatrol-14 teenisid Itaalia kontingendi koosseisus 2006. aasta detsembrini. Balti vaatlusüksused Baltsqn-7, Baltsqn-10 ja Baltsqn-13 teenisid Taani kontingendi koosseisus märtsist 2003 kuni augustini 2006. Kaitseliit osales missioonil vaatlusüksustega Estrif-1 kuni Estrif-6 veebruarist 2007 kuni veebruarini 2010. Viimastel aastatel on Eesti KFOR missiooni panustatud kahe kaitseväelasega – staabiohvitseri ja staabiallohvitseriga.

KFORi ülesanne on toetada turvalise elukeskkonna ja avaliku korra tagamist, rahumeelse ja mitmerahvuslise Kosovo stabiilset ning demokraatliku arengut ja Kosovo julgeolekujõudude suutlikust. Lisaks toetab ja koordineerib KFOR Kosovos viibivaid rahvusvahelise humanitaarabi ja tsiviilorganisatsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles