Peeter Langovits: valmis Kawe Plaza

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Büroohoone Kawe Plaza Vabaduse väljaku serval on saanud tänasele linnapildile omaseks. 20 aastat tagasi tundus paljudele Tallinna esimene täisklaasfassaadiga maja võõrastavalt ja pälvis ka kriitikanooli. Aeg möödus ja nüüd võib maja kohta kiitvaid sõnu leida kõigis meie XX sajandi arhitektuuri tutvustavatest trükistest. Oleme harjunud pilkupüüdva kumera klaasfassaadiga, mis pakub peegeldades kogu Vabaduse väljakut, Jaani kirikut ja vastasolevat hotelli Palace, erinevas valguses põnevaid ajas muutuvaid visuaalseid elamusi. Hoonet on võrreldud ka sadamas seisva suure laevaga, mis on ninaga väljaku poole suunatud. Maja nurgatippu kaunistab lipumast ja nurga alumine osa on avatud kõnniteeks.

Kawe Plaza ehitati kohale, mis lõpetas aastate eest pooleli jäänud Vabaduse väljaku ümbruse hoonestuse. See oli pisike kolmnurkne maatükk Tatari tänava ja Estonia puiestee alguse ning Pärnu maantee vahel. Idee sinna hoone ehitada tekkis Torontos elaval eesti päritolu Kanada arhitektil Henno Sillastel juba 1991. aastal. Projektist sai talle paras väljakutse ja see valmis 1994. Ehitamist alustati 1997. aastal ja nurgakivi pandi 20. augustil 1997. Avamispidu peeti 30. oktoobril 1998 ning 15. novembriks valmis maja lõplikult.

Erilise kujuga stiilse hotelli vastas asuv krunt oli vastutusrikkas kohas ja mõjutas kogu Vabaduse väljaku ilmet. Et maja eristuks ja kohta sobituks, otsustas arhitekt selle Pärnu maantee poolse klaasseina kumerana projekteerida. Kanadast toodi hoonele omapära andev kvaliteetne peegelklaas, mis kattis fassaadi erakordselt ühtlaselt ja tasaselt. Sellist materjali kasutati meil esimest korda. Peale klaasi kasutati fassaadil ka graniiti, mis haakus arhitekti meelest kesklinnaga samuti hästi. Tatari tänava poolne kinnisem graniidist fassaad arvestas sealse hoonestusega.

Eriline oli maja viimane korrus oma terrasiga, kust avanes ümbrusele suurepärane vaade. 7200- ruutmeetrise üldpinnaga hotellist pisut kõrgemast 8-korruselisest hoonest oli rendipinda üle 5300 ruutmeetri. Maja kuju andis oma näo ka siseruumide planeeringule. Esimene korrus jäi pangale ja äridele. Sinna kolisid Hansapank ja Nike ning Calvin Kleini brändipoed. Ülejäänud korrustel olid büroopinnad ja abiruumid, kus leidsid endale tööruumid Hüvitusfond, AS Hansa Investments, Eesti Meedia, AS Werol Tehased, Kodumajagrupi AS, mitu advokaadibürood jt. Hoone omanik oli AS Kawe Plaza, mille aktsionärid olid Hüvitusfond, Kawe Group Ltd. ning 3 eraisikut, kelle hulgas ka maja arhitekt Sillaste. Aktsiaseltsi nõukogu kuue liikme seas olid ka Jürgen Ligi ja Raoul Üksvärav.

Omanikud olid tulemusega rahul, sest avamiseks oli enamik pindu kaetud rendilepingutega. Kinnisvaraspetsialistide hinnangul lausa 98 protsendi ulatuses, mis oli tollase kriisiaegse kinnisvaraturu kohta suurepärane näitaja.

Umbes 90 miljonit krooni maksma läinud Kawe Plazat ehitati 18 kuud ja see oli ka ehitajale, EMV ASile suur väljakutse, sest asukohaks oli väike kolmnurkne krunt linna südames, kus oli isegi kraanale raske sobivat kohta leida.

Avamisel 30. oktoobril peeti kõnesid ja ehitusfirma andis üle sümboolse võtme omanikke esindanud Kawe Plaza nõukogu liikmele ja ühele omanikest Karl Wellnerile. Wellneri meelest oli maja puuduseks vaid vähene parkimiskohtade arv. Kahele keldritasandile mahtus vaid 34 sõidukit ja ta lootis, et lahenduse toob Vabaduse väljaku alla linna rajatav autoparkla. Kawe Plaza nime sai maja ühe omaniku, Karl Wellneri kommivabrikandist vanaisa auks.

Henno Sillaste usaldas esimesel korrusel peetud avatseremoonial maja õnnistamise linnapea Ivi Eenmaale. Ta ulatas linnapeale nööri otsa riputatud kotikese vahuveinipudeliga. Vastu seina õnnestus see esimesel katsel katki lüüa ning maja oli sisseõnnistamisega ka avatud!

Oma kohalolekuga austasid avamisüritust president Lennart Meri, aga ka arvukalt äritegelasi, poliitikuid ja kunstnikke. Pärast avatseremooniat siirdus arhitekt Henno Sillaste koos abikaasa Maiega presidendile maja tutvustama. Liftiga sõideti ülemistele korrustele, kus anti hiljem üle ka kingitused ning pakuti külalistele maja kujutisega kaunistatud torti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles