Prokuratuur nõuab Kataloonia iseseisvuslastele kuni 25-aastast vangistust (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige pikemat vanglakaristust nõuavad Hispaania prokurörid Kataloonia endisele asepresidendile Oriol Junquerasele. Pildil on ta saabumas kohtusse küsitlemiseks täpselt aasta tagasi.
Kõige pikemat vanglakaristust nõuavad Hispaania prokurörid Kataloonia endisele asepresidendile Oriol Junquerasele. Pildil on ta saabumas kohtusse küsitlemiseks täpselt aasta tagasi. Foto: PAUL WHITE / AP / Scanpix

Hispaania prokuratuur nõudis täna Kataloonia iseseisvusliikumise juhtidele mässu ja riigi raha kuritarvitamise süüdistuse alusel 7–25 aasta pikkust vangistust.

12 süüalusest pikima karistuse on prokuröride arvates ära teeninud endine Kataloonia asepresident Oriol Junqueras.

Et aga Hispaania sotsialistlik valitsus ja prokuratuur pole enne ülemkohtus algavat protsessi päris ühel nõul, näitab see, et Hispaania kohtuministeerium teatas, et nemad nõuavad Junquerasele vaid 12-aastast vangistust, süüdistades teda vastuhakule õhutamises ning avalike vahendite kuritarvitamises, kuid mitte mässu korraldamises.

Kohtuprotsess Kataloonia iseseisvuslaste liidrite üle peaks algama 2019. aasta alguses ehk enam kui aasta pärast seda, kui piirkond üritas 2017. aasta oktoobris Hispaaniast eralduda.

Hispaanias toona võimul olnud konservatiivne valitsus kõrvaldas Kataloonia liidrid kiiresti ametist, saatis laiali regionaalse parlamendi ning kuulutas välja erakorralised valimised.

Mitmed Kataloonia liidrid pagesid välismaale, nende seas piirkonna president Carles Puigdemont, samas kui teised jäid sarnaselt Junquerasele Hispaaniasse ning on nüüd kohtuprotsessi oodates vahi all.

Lisaks Junquerasele nõuavad prokurörid pikka, 17-aastast karistust mõjukatele katalaani kodanikuaktivistidele Jordi Sanchezele ja Jordi Cuixartile ning endisele Kataloonia parlamendi esimehele Carme Forcadellile.

Eraldiseisvas kohtuasjas nõuab prokuratuur 4–11-aastaseid karistusi endistele Kataloonia politseijuhtidele, nende seas piirkonna toonasele politseipealikule Josep Lluis Traperole, keda nad süüdistavad mässus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles