Itaalia arhitekt plaanib ehitada tehisliku «käsnamäe» õhusaastega võitlemiseks

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turini linn
Turini linn Foto: / ClickAlps/Scanpix

Amsterdamis resideeruv itaallasest arhitekt plaanib õhusaastega võitlemiseks ehitada Turini linna käsnalaadse mäe, mis hakkaks süsihappegaasi atmosfäärist endasse imema ning võitleks nii ka kliimasoojenemise vastu.

Turini linna on Itaalia autotööstuse pealinn, mis üritab üha rohkem linna rohelisemaks muuta, kirjutab Lonely Planet.

2012. aastal sai Turinis valmis arhitekt Luciano Pia poolt disainitud projekt «25 Verde,» mis kujutas endast linnaoaasi sarnast korterelamut. Hoones kasvab ligi 200 puud ning veelgi rohkem väiksemaid taimi. Väidetavalt on 25 Verde suuteline õhust filtreerima pärast pimeduse saabumist ligi 200 000 liitrit süsihappegaasi.

Nüüd käis Amsterdamis elav arhitekt Angelo Renna välja uue rohelise idee Turini elukvaliteedi paremaks muutmiseks. Renna on disaininud suure käsnamäe keset linna, mis hakkaks endasse süsihappegaasi imama. Tehismägi saaks olema 90 meetri kõrgune ning see ehitatakse üles Turinit Lyoni linnaga ühendava raudtee tunneli kaevamisest ülejäänud pinnasest. Lisaks jätkusuutlikule süsihappegaasi imamise funktsiooniga oleks see ka tore linnapark kohalike jaoks.

Renna sõnul jääb raudtee tunneli kaevandamisest üle hinnanguliselt ligi kuus miljonit tonni pinnast. Kuna tegemist on tohutu hulga pinnasega, millega pole midagi peale hakata, otsustaski Renna seda Turini linna hüvanguks ära kasutada.

«Mäe pealmised kihid (10-15 sentimeetrit) on segu liivast ja tsemendist ning teistest pinnasetüüpidest, mis on suutelised süsihappegaasi siduma mitteorgaanilisel viisil,» selgitas Renna.

Turin on rikka arhitektuuripärandiga linn, kus on laiad ning puudega ääristatud tänavad. Sellegipoolest on Turini linnaõhk üks saastatumaid terves Euroopas. Õhusaastet halvendab ka linna geograafiline asukoht madalas Po orus, mis ei lase õhul vabalt liikuda. 2017. aasta detsembris üritas linn saastatusega võidelda nii, et kehtastati ajutised liikluskeelud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles