Seinale suure pildi printimise pooleli jätnud robot vajas hooldust

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurest maalingust Tähe 1 maja otsaseinal on praegu näha vaid pool.
Suurest maalingust Tähe 1 maja otsaseinal on praegu näha vaid pool. Foto: Margus Ansu

Oktoobri viimase pühapäeva õhtul Tartus Tähe 1 maja juures alanud suure maalirepro ülekandmine arvutist seinale katkes öösel, sest idufirma SprayPrinteri robot, millel nimeks Albert, läks katki. SprayPrinteri esindaja Aet Rebase teatel vajas robot natuke hoolt ja seejärel testimist, pildi tegemine jätkub lähemal ajal.

Robot Albert alustas maja seina mööda üles-alla ronimist 28. oktoobri õhtupoolik.
Robot Albert alustas maja seina mööda üles-alla ronimist 28. oktoobri õhtupoolik. Foto: Raimu Hanson

Seinamaalinguid välja pritsiva targa masina ja sinna juurde kuuluva tehnoloogia välja mõelnud Mihkel Joala ütles 2. novembril, et printimine jätkub 8. novembril. Kuid mitte sealt, kust asi jäi katki, vaid poolelt pildilt ehk otsast peale. Miks nii? «Me pole praeguse tulemusega päris rahul,» ütles ta.

Miks on tarvis Tähe 1 seinale kanda just selline pilt ja miks nimelt sinna? «Aga sellepärast, et Tartu linnamuuseumis tuleb jaanuaris Pallase kunstikogu näitus,» vastas Aet Rebane. «Pallasel on meie kunstiajaloos väga oluline roll ja eks mööda Tähe tänavat jõuab ju ka kõrgema kunstikooli Pallas juurde.»

Tartu linnavalitsus on eraldanud reservfondist linnamuuseumile 4800 eurot selle hiiglasliku seinamaalingu tellimiseks SprayPrinterilt.

Robotiga reprodutseeritud maal kannab nime «Lõikuskuul». Selle autor Eduard Rüga (1903–1997) on nõnda nagu ka Konrad Mägi, Aleksander Tassa, Ado Vabbe, Marie Reisik, Nikolai Triik, Ants Laikmaa, Kristjan Raud jt kuulunud kunstiühingusse Pallas, mis asutati aastal 1918 Tartus. Ühingul oli ja on praegugi kunstikogu, kuhu kuulub seegi pilt. Originaal on maalitud 1975 kartongile guaši ja õlivärvidega.

Tartu linnamuuseumisse (Narva mnt 23) saavad kõik huvilised minna näitust «Rõõm purustab mure» vaatama alates 23. jaanuarist 2019. Kaks päeva varem ehk 21. jaanuaril on kunstiühingu Pallas 101. aastapäev. Valiku pallaslaste teostest koostavad näitusele Enn Lillemets ja Silja Paris. Väljapanekut saab vaadata 7. aprillini.

Eduard Rüga maal «Lõikuskuul».
Eduard Rüga maal «Lõikuskuul». Foto: Repro / Kunstiühing Pallas
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles