Trump lubab sõduritel piiril migrantide pihta tuli avada (76)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Charlie Riedel / AP / Scanpix

USA president Donald Trump on eelseisvate vahevalimiste valguses kütnud üles migrandivastast retoorikat ja lubanud anda sõjaväele voli avada tuli piiril kive loopivate migrantide vastu.

Trump on võtnud verbaalsete rünnakute sihtmärgiks Kesk-Ameerikast Ühendriikide poole suunduva migrandikaravani, nimetades selle tegevust invasiooniks.

Mehhiko pinnal asuv karavan koosneb sealsete võimude hinnangul umbes 3000 inimesest. Karavan alustas oktoobri keskpaigas teekonda Hondurasest, mida räsib vaesus ja vägivald.

Trump on saatnud läheneva karavani vastu lõunapiiri kindlustama 5000 sõjaväelast ning teatas eile, et kive loopivate migrantide vastu on sõduritel lubatud tuli avada.

«Nad tahavad meie sõjaväge kividega loopida ja meie sõjavägi paneb vastu. Me tahame, et nad arvestaksid, et see võrdub püssidega. Kui nad loobivad kive, nagu nad tegid Mehhiko sõjaväepolitsei vastu, ütlen ma: kohelge seda, nagu need oleksid püssid,» lausus Trump.

Kriitikute sõnul tegeleb Trump vihaõhutamisega vahevalimiste eel, kus vabariiklased üritavad säilitada kongressis enamust.

«President Trumpi püüd kujutada asüüli otsivaid rahumeelseid perekondi ohuna rahvuslikule julgeolekule on absurdne ja julm,» teatas inimõigusrühmitus Human Rights First. «President tegeleb vihaõhutamisega, et koguda pingeliste valimiste eel inimelude arvelt poliitilisi punkte.»

Kommentaarid (76)
Copy
Tagasi üles