USA teeb Iraani naftaimpordi sanktsioonides erandi kaheksale riigile (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani lipp naftatöötlusplatvormi juures.
Iraani lipp naftatöötlusplatvormi juures. Foto: Raheb Homavandi / Reuters / Scanpix

USA lubab kaheksal riigil jätkata Iraani nafta importimist pärast seda, kui USA uued sanktsioonid Iraanile esmaspäeval jõustuvad, kuid riigid saavad naftat importida palju väiksemas koguses.

USA välisminister Mike Pompeo ei öelnud, mis riikidele erand tehakse. Arvatakse, et nende seas on India, Jaapan, Lõuna-Korea ja võibolla ka Hiina.

«Me teame, et Türgi on riikide seas, kellele tehakse erand, kuid üksikasjad pole meile teada,» ütles Tprgi energeetikaminister Fatih Dönmez uudisteagentuurile Anadolu.

USA sanktsioonide nimekirja lisatakse 700 ettevõtet, eraisikut, lennukit ja laeva. Sellega laiendatakse oluliselt nende inimeste ja ühenduste arvu, mida Washington üritab rahvusvahelistest võrgustikest ära lõigata.

USA nõuab ka, et rahvusvaheline pangandussüsteem SWIFT lõpetaks Iraani pankade teenindamise.

Sanktsioonide taaskehtestamise eesmärk on keelata režiimile tulu, mida see kasutab surma ja hävingu levitamiseks üle riigi, lausus Pompeo.

«Meie lõppeesmärk on sundida Iraani püsivalt loobuma oma lindpriilikest tegevustest ning käituma nagu normaalne riik,» lisas välisminister.

Pompeo sõnul tegi USA naftaimpordi erandi riikidele, kes lubasid kärpida või on juba kärpinud Iraanilt ostetava nafta mahtu. Iraani majandus on pikalt sõltunud toornafta ekspordist.

Riigid nõustusid suunama naftast saadud tulu välismaal asuvatele kontodele, kust Iraan saab raha välja võtta ainult humanitaaralaseks või kahepoolseks kauplemiseks sanktsioonideväliste kaupade ja teenustega, ütles Pompeo.

«Maksimumsurve tähendab maksimumsurvet,» lisas ta. 

Samm astutakse kuus kuud pärast seda, kui USA president Donald Trump viis USA välja 2015. aasta Iraani tuumaleppest ning asus taaskehtestama sanktsioone, mille tema eelkäija Barack Obama kas tühistas või peatas.

Protsess kulmineerub esmaspäeval, kui Washington taastab sanktsioonid Iraani nafta-, laevandus-, laevaehitus- ja pangatööstuse vastu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles