Järgmisel aastal selgub Maailmakoristuspäeva tulevik

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dominikaani Vabariigis Santo Domingos
Dominikaani Vabariigis Santo Domingos Foto: Orlando Barria (EPA/Scanpix)

Jaanuaris 2019. aastal toimub Eestis viimane Maailmakoristuspäeva Puhta Maailma konverents, kus otsustatakse, milline riik saab olema selle päeva eestvedaja.

Maailmakoristuspäev valiti sellel aastal organistasiooni UNESCO-Jaapan üheks kestlikku arengut toetava hariduse auhinna saajaks. Auhind anti üle Pariisis UNESCO peakontoris 9. oktoobril.

Maailmakoristuspäev sai alguse kümme aastat tagasi alustatud Teeme Ära prügikoristusaktsioonist, millest võttis osa 50 000 eestlast.

15.septembril toimunud Maailmakoristuspäeval osales 158 riigist kokku 17 miljonit inimest, nende hulka kuulusid ka septembrikuus orkaanis kannatada saanud riigid.

Maailmakoristuspäeva juhi Eva Truuverki sõnul on numbritest olulisem siiski see, et tänu Maailmakoristusele aga ka mitmetele teistele keskkonnaalgatustele, on inimesed hakanud aina enam endalt küsima, kas on ikka mõistlik kasutada asju ainult 20 sekundit?

«Ühekordsete plastnõude, kilekottide, vatipulkade ja teiste sarnaste esemete üks kord kasutamine on liiga suur ressursi raiskamine. Kui see ühekordselt kasutatud asi jõuab prügikasti asemel loodusesse, on tegemist loodusreostusega, mis jõuab mikroplasti näol tagasi meie toidulauale. On selgemast selge, et kogu inimkond peab oma tarbimisharjumused kriitiliselt ümber hindama, sest meil ei ole planeeti B,» ütles Truuverk.

«Me usume, et Maailmakoristuspäev andis harjumuste muutmiseks hea tõuke ja kõik need miljonid inimesed, kes oma riikides koristamas käisid, on ülemaailmse prügiprobleemi uued eestkõnelejad ja eeskujud, kes hakkavad edaspidi kujundama väga paljude teiste inimeste hoiakuid ja käitumist.»

Vaata, millised riigid on suurimad prügikoristajad:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles