Saaremaal on hooldekodu soovijaid kümme korda rohkem kui vajajaid (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iru hooldekodu.
Iru hooldekodu. Foto: Raigo Pajula

Saare maakonna sotsiaalvaldkonna abivallavanema Kairit Lindmäe hinnangul on maakonnas inimesi, kes kindlasti just hooldekodukohta vajavad, kümneid kordi vähem järjekorras ootajate arvust, kirjutab Saarte Hääl.

Volikogu sotsiaal- ja tervishoiukomisjoni esimehe Tiina Luksi palvel tegi vallavalitsuse sotsiaalosakonna juhataja Piret Pihel hooldekodude juhatajatelt saadud andmetele tuginedes kokkuvõtte sellest, kui palju inimesi Saaremaa vallas hooldekodukohta ootab ning kui paljud neist vajaksid seda kohe.

«10.-16. oktoobrini sai kõik hooldekodukoha järjekorras olevad kliendid hooldekodude poolt üle seiratud, selgitati välja, kas nad vajavad kohta kohe või on igaks juhuks järjekorras,» ütles Pihel.

Selgus, et kohajärjekorras ootab kokku 128 inimest, kellest kohe tuleksid teenusele 68. «Kui mõni inimene oli igaks juhuks kirja pandud kahe-kolme hooldekodu järjekorda, siis nende kuuekümne kaheksa seas korduvaid nimesid ei ole,» kinnitas Pihel.

Samas on kohti tarvis veel 14 inimesele – neile, kes on Sõmera erihooldekodust üldhooldusteenusele suunatud ja lähipäevil hooldekodude järjekorda registreeritakse. Enamik neid inimesi on Saaremaa valla eestkostel.

Neid kaht arvu kokku liites selgub, et hooldekodukohta oleks kindlasti tarvis 82 inimesele. Kui Pärsama hooldekodusse ja Saaremaa Valsi 49 kohast 42 saavad endale Kogulast ümber kolitavad eakad, jääks vabaks üksnes seitse kohta. Seega jääks 75 inimest ikka järjekorda ootama.

Kuigi Saaremaa vallale kuuluvas Pärsama hooldekodus ja Kuressaares tegutsevasse Saaremaa Valssi lisandub ligi 49 teenuskohta, hooldekodukoha ootajate järjekord sellest oluliselt lühemaks ei muutu.

Vastavalt Saaremaa vallavalitsuse ja AS-i Hoolekandeteenused kokkuleppele võtab omavalitsus eakate hoolduse enda kanda ning 42 üldhooldusel olevat klienti kolitakse praegusest Kogula eakatekodust valla hooldekodudesse. Kogulasse aga majutatakse likvideeritava Sõmera erihooldekodu Saaremaaga seotud kliendid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles