Briti ja Iiri ministrid on endi sõnul piirileppele väga lähedal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Brexit. Kas see on seda väärt?» küsisid meeleavaldajad Londoni tänavatel.
«Brexit. Kas see on seda väärt?» küsisid meeleavaldajad Londoni tänavatel. Foto: ANDY RAIN/EPA/Scanpix

Briti ja Iiri ministrid ütlesid reedel, et on väga lähedal kokkuleppele selles, kuidas hoida Brexiti järel omavaheline maismaapiir täielikult avatud.

«Ma arvan, et me oleme väga lähedal selle lahendamisele, ma kindlasti loodan, et oleme,» sõnas Iiri välisminister Simon Coveney pärast kõnelusi Dublinis. 

«Me oleme kindlasti, nagu Simon ütles, väga lähedal selle lahendamisele,» sõnas Briti kabinetiosakonna ülem David Lidington ühisel pressikonverentsil.

Läbirääkimised Brüsseliga peavad nüüd «jätkuma ja veel intensiivistuma», lisas ta. 

Kumbki ei täpsustanud, kuidas kavatsetakse piiriküsimus lahendada. Lahendamata jätmine võib viia Suurbritannia lahkumiseni EL-ist ilma leppeta. 

EL-i sõnul peab lahkumislepe tagama, et EL-i liikmesriigi Iirimaa ja Ühendkuningriigi koosseisu kuuluva Põhja-Iirimaa vahele ei jääks piiritaristut, sest see rikuks Põhja-Iiri rahuprotsessi lõpus 1998. aastal sõlmitud suure reede lepet. Kõva piiri ei taha ka London, kuid pooled pole ühel meelel selles, kuidas seda vältida.

Lidington viibis Dublinis Briti-Iiri foorumil, mis loodi 1998. aastal Põhja-Iiri rahuleppe raames. 

Reedel kohtus Briti Brexiti minister Dominic Raab Põhja-Iirimaal kohalike poliitikute ja ärimeestega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles