Galerii: Pakistanis maeti Talibani isaks kutsutud vaimulik (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pakistanis maeti Talibani isaks hüütud prominente islamivaimulik Maulana Samiul Haq, kes hukkus eile noarünnakus.  

Vaimulik maeti oma kodulinnas Akoda Khattakis, mis asub pealinnast Islamabadist umbes 115 kilomeetrit loodes. Matusel osales tuhandeid inimesi ja tseremooniat turvas kümneid politseinikke, ütles AFP ajakirjanik sündmuskohalt.

Haqi usukool oli hüppelaud paljudele Afganistani ja Pakistani Talibani juhtfiguuridele - fakt, mida vaimulik välisajakirjanikele suheldes uhkusega välja tõi.

Afganistani Taliban nimetas Haqi surma suureks kaotuseks tervele islamikogukonnale (ummah). «Ta osutas unustamatuid teenuseid ja abi Afganistani rõhutud rahvale Nõukogude ja Ameerika sissetungijate vastu,» seisis Talibani avalduses.

Haqi poeg Hamidul Haq ütles, et isa oli üksi oma magamistoas, kui teda rünnati. Ründajal õnnestus põgeneda. «Mu isa sai märtriks. Ta oli üksi kodus. Tema ihukaitsja oli läinud mõni minut enne rünnakut välja. Kui ta tagasi jõudis, nägi ta mu isa kriitilises seisundis,» ütles ta ajakirjanikele.

Politsei ütles, et 81-aastane Haq toimetati haiglasse, kus ta suri.

Haqi kõneisiku Yousaf Shahi sõnul ei ole ründaja ega ka tema teo motiiv teada.

Haqi poolehoidjad hakkasid pärast teadet tema surmast Islamabadis ja Rawalpindis vägivallatsema. Haqi perekond kutsus neid vaoshoitusele.

Viimastel nädalatel olid paljud Afganistani vaimulikud kutsunud Haqi kasutama oma mõju Afganistani Talibanile, et see asuks rahu teele, mis tooks lõpu 17 aastat kestnud sõjale.

Analüütikute sõnul ei olnud Haqil Talibani üle siiski mingit mõjuvõimu.«Tal ei olnud Afganistani Talibani üle mingit mõju, kuid ta toetas nende üritust,» ütles analüütik Rahimullah Yusufzai AFP-le.

Pakistani president Arif Alvi ja peaminister Imran Khan mõistsid Haqi tapmise hukka.

«Me kaotasime täna suure õpetlase ja usujuhi,» ütles Khan Hiinas, kus ta viibib ametlikul visiidil.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles