Zambiast leiti 5655-karaadine smaragd (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zambiast leitud smaragd.
Zambiast leitud smaragd. Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Maailma suurim roheliste vääriskivide kaevandaja avastas Zambiast 5655-karaadise smaragdi, vahendab CNN.

Kivi kaalub pisut üle 1,1 kilo ja selle leidsid kuu eest Kagemis asuvast Gemfieldi avatud kaevandusest geoloog Debapriya Rakshit ning vääriskivide kaevur Richard Kapeta.

Smaragd sai nimeks «Inkalamu», mis tähendab kohalikus keeles lõvi. See lõigataks väiksemateks tükkideks ja pannakse sel kuul Singapuris oksjonile. Smaragd on selle leidjate sõnul hämmastavalt selge ja tasakaalustatud kuldrohelise värviga.

Smaragdid on haruldasemad ja hinnalisemad kui teemandid ja seetõttu on nõudlus nende järele suurem. Enamus maailma smaragdidest tuleb kaevandustest Zambias, Colombias ja Brasiilias.

Gemfieldi gemmoloogi Elena Basaglia sõnul tuntakse Zambia smaragdide vastu aina suuremat huvi, eriti Euroopas.

Zmabiast leitud smaragd.
Zmabiast leitud smaragd. Foto: Kuvatõmmis/Youtube

«Näeme märkimisväärselt suuremat nõudlust kõrgekvaliteediliste Zambia smaragdide järele, eriti Euroopa suurimate brändide seas. Nad kõik imetlevad meie vääriskivide rikkalikku värvi ja unikaalset läbipaistvust,» ütles Basaglia.

Tegu pole siiski suurima ettevõtte leitud smaragdiga. 2010. aastal leidsid kaevurid 6225-karaadise kivi, mis sai nimeks Elevant.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles