Ghani kandideerib 2019. aasta Afganistani presidendivalimistel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani president Ashraf Ghani.
Afganistani president Ashraf Ghani. Foto: JAWAD JALALI / EPA/Scanpix

Afganistani president Ashraf Ghani kandideerib 2019. aasta valimistel uuesti riigipeaks. 

Ghani valiti esimest korda presidendiks 2014. aastal. 

Eelmiseid presidendivalimisi varjutasid süüdistused massilisest valimispettusest. Peamised kandidaadid Ghani ja Abdullah Abdullah kinnitasid oma võitu. Kulus mitu kuud, enne kui kandidaadi nõustusid USA vahendatud leppega moodustada rahvusliku ühtsuse valitsus.

«Ma võin kinnitada, et president Ghani taotleb tagasivalimist järgmisel aastal,» teatas pressiesindaja Shah Hussain Murtazawi.

Hetkel pole teada, kelle Ghani valib oma asepresidendi kandidaadiks.

Samuti pole teada, kes Ghani vastu kandideerib. Võimalike valikute seas on Afganistani kõrgeim täidesaatev ametnik Abdullah Abdullah ja endine riikliku julgeoleku nõunik Mohammad Haneef Atmar, kirjutas AFP. 

Huvi kõrge ameti suhtes on ka üles näidanud endine Balkhi provintsi kuberner Atta Mohammad Noor.

Kandideerimisest teatamise tähtaeg on 10. november. 

Ghani astus ametisse, mil USA juhitud NATO lõpetas riigis oma lahingmissiooni. Lisaks Talibanile tuli Afganistani valitsusvägedel toona hakata tegelema ka piirkonnas pead tõstnud ISIS. 

Veebruaris tegi Ghani Talibanile rahuettepaneku. Juunis kestis riigis pretsedenditult kolm päeva talibite ja sõdurite vahel relvarahu. 

Viimastel kuudel on Talibani esindajad kohtunud USA ametnikega vähemalt kahel korral. Islamiliikumise esindajad kohtusid 12. oktoobril uue USA rahuesindaja Zalmay Khalilzadiga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles