Porošenko ja Konstantinoopoli patriarh allkirjastasid koostööleppe (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konstantinoopoli patriarh Bartholomeus pärast kohtumist Ukraina riigipeaga.
Konstantinoopoli patriarh Bartholomeus pärast kohtumist Ukraina riigipeaga. Foto: YASIN AKGUL / AFP/Scanpix

Ukraina president Petro Porošenko ja Konstantinoopoli patriarh Bartholomeus allkirjastasid Istanbulis kokkuleppe Ukraina ja Konstantinoopoli Patriarhaadi koostöö ja läbikäimise kohta.

«Kokkulepe sätestab tingimused autokefaalia tomose andmiseks, et jätkata täielikult vastavalt Õigeusu Kiriku kaanonitele,» ütles Ukraina president kohtumisel.

«Ma olen kindel, et autokefaalia otsus viib kõikide õigeusklike ühtsuse ja ühinemiseni Ukrainas,» sõnas Bartholomeus pärast dokumendi allkirjastamist. 

Istanbulis asuv Konstantinoopoli oikumeeniline patriarhaat teatas oktoobris, et kavatseb tunnustada Ukraina õigeusu kiriku sõltumatust.

1686. aastal väljastas õigeusu kirikukogu dokumendi, mis andis Moskva patriarhile õiguse pühitseda ametisse Kiievi metropoliit. Kirikukogu otsustas 11. oktoobril selle dokumendi tühistada.

Ukraina kirik on praegu lõhenenud kolmeks, millest ühe üle peab järelevalvet Moskva patriarhaat. Kiiev peab seda vastuvõetamatuks, sest Ukraina idaosas vältab sõda Venemaa toetatud separatistidega ning Venemaa annekteeris Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare.

Ukraina õigeusu kirik lõi Moskvast lahku 1990. aastatel. Uue sõltumatu Ukraina õigeusu kiriku peamiseks eeskõnelejaks peetakse Filareti.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles