Iiri peaministri sõnul õõnestab Brexit Põhja-Iiri rahulepet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexiti-vastase meeleavaldajate Iirima ja Põhja-Iirimaa vahele püstitatud silt.
Brexiti-vastase meeleavaldajate Iirima ja Põhja-Iirimaa vahele püstitatud silt. Foto: Brian Lawless/PA Wire/PA Images/Scanpix

Iiri peaminister Leo Varadkar ütles laupäeval, et Brexit õõnestab Põhja-Iirimaa katoliiklaste ja protestantide kogukondi teineteisest eemale tõmmates suure vaevaga sündinud rahu piirkonnas.

Varadkar ütles raadiojaamale RTE, et Brexit on õõnestanud 1998. aasta Suure Reede rahulepet, mis tegi lõpu kolm kümnendit kestnud vägivallale Ühendkuningriiki kuuluval Põhja-Iirimaal.

Peaministri sõnul murendab Suurbritannia lahkumine Euroopa Liidust ka suhteid Ühendkuningriigi ja Iirimaa vahel.

Brexiti kõnelustel on jäänud viimase suure küsimusena lahendamata veel EL-i liikme Iirimaa ja Põhja-Iirimaa vahelise piiri küsimus seoses asjaoluga, et selles saab vähem kui viie kuu pärast EL-i välispiir.

Mõlemad pooled on sama meelt, et kahe Iirimaa vahele ei tohi kerkida tollipiiri või barjääre, mis häiriksid firmasid ja elanikke ja mis võiks õõnestada rahu Põhja-Iirimaal.

London ja Brüssel pole veel jõudnud kokkuleppele selles, kuidas seda tagada.

Suurbritannia lahkub EL-ist 29. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles