Pussy Rioti liikmed avaldasid toetust väljendusvabadusele Hongkongis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pussy Rioti liikmed vanglast vabanemas.
Pussy Rioti liikmed vanglast vabanemas. Foto: Maxim shemetov / REUTERS / Scanpix

Vene protestirühmituse Pussy Riot likmed võtsid laupäeval Hongkongis sõna väljendusvabaduse kaitseks Hiina erihalduspiirkonnas.

Olga Kuratšjova ja Veronika Nikulšina osalesid koos Hongkongi demokraatiaaktivisti Joshua Wongiga ühes piirkonna stuudios paneeldiskussioonis.

Vestlus pidi esialgu aset leidma ühes Hiina poliitkarikaturisti Badiucao kunstinäituse avamisega, kuid korraldajad otsustasid reedele kavandatud näituse avamise turvakaalutlustel edasi lükata.

Korraldajad põhjendasid sammu Hiina võimude ähvardustega karikaturisti aadressil.

«Meil on kurb kuulda, et asjad liiguvad siin halvemuse poole. Ma arvan, et on väga tähtis olla siin lihtsalt selleks, et oma solidaarsust väljendada,» ütles Kuratšjova puupüsti täis stuudios aset leidnud arutelus.

Kuratšjova ja Nikulšina sõnul on ähvarduste tegemine näitustele ja poliitilise kunsti üritusele Venemaal «tavapraktika».

Kuratšjova kutsus rahvast mahasurumise vastu välja astuma. "Ma soovitan inimestel mitte karta, sest üks hääl ei ole just palju...kuid solidaarsuse hääled peaksid kõlama valjult," lausus ta.

Poolautonoomne Hongkong kuulub Hiina koosseisu alates 1997. aastast Suurbritanniaga sõlmitud «üks riik, kaks süsteemi» leppe alusel, mis tagab erihalduspiirkonnale õigused, mis Mandri-Hiinas ei kehti.

Hiina ja selle käepikenduse - Hongkongi valitsuse - viimaste aastate tegevuse tõttu on hakatud kartma, et Peking taganeb Hongkongiga seoses maailmale antud lubadustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles