Meedia: EL ja Suurbritannia on lähedal kokkuleppele Iiri piiri osas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister Theresa May.
Briti peaminister Theresa May. Foto: AFP / Scanpix

Suurbritannia jääb osana Londoni ja Brüsseli uuest leppest ajutiselt tolliliitu Euroopa Liiduga, et vältida nõndanimetatud kõva Iiri piiri, kirjutas Sunday Times.

Ajakirjanikega rääkinud kõrgete ametnike sõnul õnnestus Briti peaministril Theresa Mayl saavutada EL-ilt nõusolek kirjutada lahutusleppessse sisse kogu Ühendkuningriiki hõlmav tolliliit.

See võimaldaks vältida EL-i kaitsemeedet (backstop), mis kohtleb Põhja-Iirimaad muust Suurbritanniast erinevalt.

Tolliliidu osas sätestatakse "väljumisklausel", mis peaks veenma tuliseid Brexiti toetajaid, et tegemist ei ole püsiva korraga, ning aitama Mayl tagada piisavalt hääli leppe läbiminekuks parlamendis, lisas leht.

May pressiesindaja keeldus teadet kinnitamast, nimetades seda spekulatsiooniks, teatas Sky News.

Iiri piir on osutunud leppe suurimaks takistuseks. Mõlemad pooled on lubanud mitte kehtestada Iirimaa ja Põhja-Iirimaa vahele taas "kõva piiri" kartuses sealset olukorda destabiliseerida.

Leppe kohaselt nõustub EL kaupade kontrollimisega tehastes ja kauplustes, mitte piiril, kirjutas Sunday Times.

Leping jätab avatuks võimaluse sõlmida tulevikus blokiga vabakaubanduslepe nagu see, mille EL sõlmis 2016. aastal Kanadaga.

Opositsiooniline Tööpartei on lubanud igasugusele May kokkuleppele Brüsseliga vastu seista, mistõttu tuleb peaministril toetuda haprale parlamendienamusele, mille moodustavad seadusandjad tema enda lõhenenud erakonnast ja koalitsioonipartnerid Demokraatlikust Unionistlikust Parteist.

Eelduste kohaselt hoiatab May oma erakonna kõige innukamaid EL-i vastaseid, et neil tuleb vastust anda kõigi tagajärgede eest, mis kaasnevad leppeta Brexitiga, kui nad tema kokkuleppe poolt ei hääleta.

Samas, kui tulised Brexiti pooldajad ei ole veendunud, et tolliliit on ajutine abinõu, tõstavad nad üsna kindlalt mässu.

Briti valitsus peaks kava üle läbi rääkima esmaspäeval. Võimalik EL-i ülemkogu võib toimuda novembri lõpus, kui liidritele näib, et edusammud selleks on piisavad.

Briti parlament hääletab siis leppe üle detsembris.

May on varem öelnud, et ei aktsepteeri iialgi lepet, mis kärbib Suurbritannia terviklikkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles