Postimehe galerii: sabati «vaiksel» laupäeval käis Tel Avivis korralik pidu (2)

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Juutide iganädalane püha sabat saab alguse reede õhtul ja kestab laupäeval päikeseloojanguni, Iisraeli pealinnas Tel Avivis aga traditsioonilised sabatipäevale kehtestatud reeglid ei kehti.

Sabati algust tähistatakse reede õhtul tavapärasest rikkalikuma õhtusöögiga perekonna või sõprade ringis. Laupäev ehk sabati päev on puhkamise päev, mille puhul on sedaustatud mitmed ettekirjutused – näiteks on keelatud töötegemine. Viimastel aastatel on laupäevase töötegemise keelu kehtestamine antud siiski kohaliku omavalitsuse pädevusse.

«Vaikne» sabatipäev juudiriigi pealinnas Tel Avivis oli kõike muud, kui vaikne. Tõsi, ühistransport ei liikunud ja tänavatel olid vaid üksikud taksod, kuid alates keskpäevast ehk viis tundi enne päikeseloojangut oli avatud enamus kohvikuid ja restorane ning peaaegu kõik super- ja minimarketid.

Laupäev Tel Avivi vanimas Jaffa linnaosas, mille ühe osa on vallutanud kohalikud ja sissesõitnud hipsterid ehk alternatiivsust peavoolule eelistavad noored, käis tänavate kaupa üks suur pidu ja kõik tegid kõigiga ja kõigega äri. Päike oli aga veel üsna kõrgel taevas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles