Meedia: Venemaa Läti saatkonnas töötab Skripalide mürgitaja kolleeg (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa suursaatkond Läti pealinnas Riias.
Venemaa suursaatkond Läti pealinnas Riias. Foto: Ints Kalnins / Reuters / Scanpix

Meediaprojekt MBK avaldas nimekirja inimestest, kes õppisid Venemaa sõjaväeluure GRU akadeemias koos Anatoli Tšepigaga, kes kahtlustuse kohaselt pani sel kevadel Suurbritannias toime närvimürgirünnaku endise Vene topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre suhtes. Nimekiri paljastas, et koos Tšepigaga õppis Venemaa saatkonnas Riias töötav diplomaat Roman Tatarka.

3. märtsil mürgitati Suurbritannias Salisbury linnas endine Vene topeltagent Sergei Skripal ja tema tütar Julia Skripal närvimürgiga Novitšok. Augustis teatas Suurbritannia, et rünnaku panid toime Venemaa sõjaväeluure GRU ohvitserid, kes esinesid riiki sisenedes valenimede Ruslan Boširov ja Aleksandr Petrov all.

Uuriva ajakirjanduse veebilehekülg Bellingcat teatas hiljem, et meeste nimed on tegelikult Anatoli Tšepiga ja Aleksandr Miškin. Lisaks Skripalide vastu suunatud rünnaku toimepanijate väljaselgitamisele paljastati uurimise käigus mitmeid teisi asjaolusid Venemaa sõjaväeluure GRU kohta. 

Nii avaldati Mihhail Hodorkovski asutatud veebileheküljel MBK nimekiri inimestest, kes õppisid koos Suurbritannias närvimürgirünnaku toime pannud GRU ohvitseri Anatoli Tšepigaga GRU peamises haridusasutuses - Sõjaväe Diplomaatilises Akadeemias.

Selles akadeemias, mida GRU ametnikud nimetavad ka «Konservatooriumiks», õpetatakse välja tulevasti spioone.

Endine GRU ohvitser Viktor Suvorov (õige nimega Vladimir Rezun) on öelnud, et GRU akadeemias õpetatakse välja parimaid luure- ja vastuluurespetsialiste ning see on õppeasutus, kuhu ei saa kandideerida, vaid kuhu õppurid hoolikalt valitakse. Lisaks tõdes Suvorov, et akadeemia esimeses osakonnas õpetatakse luuramist diplomaadi kattevarju all. 

Portaali MBK andmetel õppis akadeemias ja elas Anatoli Tšepigaga samas ühiselamus Roman Tatarka, mees, kes alates 2011. aastast töötab diplomaadina Venemaa saatkonnas Riias.

Valenimede Ruslan Boširov (vasakul) ja Aleksandr Petrov all esinenud GRU ohvitserid Anatoli Tšepiga ja Aleksandr Miškin.
Valenimede Ruslan Boširov (vasakul) ja Aleksandr Petrov all esinenud GRU ohvitserid Anatoli Tšepiga ja Aleksandr Miškin. Foto: HO / AFP

Asjaolu, et Tatarka õppis GRU akadeemias, kinnitab fakt, et 2007. aastal elasid Tatarka abikaasa Irina Tatarka ja nende kaks tütart Ekaterina ning Barbara samuti ühes GRU akadeemia ühiselamus. Seetõttu võib järeldada, et vähemalt 2007. aastast alates õppis Roman Tatarka Sõjaväe Diplomaatilises Akadeemias.

Esimese märke Tatarka karjääri kohta võib leida 3. märtsist 2011. aastast, mil ta kanti koos abikaasa Irina Tatarkaga Läti välisministeeriumi poolt välismaiste diplomaatide nimekirja Venemaa saatkonna kolmanda sekretärina.

Organisatsiooni Diplomatic Economic Club veebileheküljel on fotod Tatarka tegevusest Lätis, näiteks külastas ta Venemaa saatkonna atašeena 2011. aasta 19. aprillil Inčukalnsi gaasihoidlat. Ühel pildil seisab Tatarka kõrvuti Kremli-meelse Aleksandr Gaponenkoga, kes vahistati Läti julgeolekuametnike poolt sama aasta 21. aprillil. 

Uudisteportaali UNIAN sõnul töötab Tatarka endiselt Venemaa saatkonnas Riias ja on edutatud tänaseks esimeseks sekretäriks. 

Avaldatud informatsioon heidab valgust asjaolule, et aastaid enne Skripalide arvatavat mürgitamist Suurbritannias Anatoli Tšepiga ja Aleksandr Miškini poolt, töötas ühes Euroopa Liidu pealinnas Tšepiga koolikaaslane GRU akadeemiast. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles