34 000 eurot lendas Läänemaal tuulde (1)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Forellid.
Forellid. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Keskkonnaamet kulutas kalade kudemistingimuste parandamiseks Läänemaal Riguldi jõel  34 000 eurot, tulemuseks on fiasko, sest süvendatud jõe suue lõpeb roostikus, kust kalad läbi ei pääse.

«Projekti ja ehitusjärelevalvega pandi puusse, sest jõe suue jäi avamata,» ütles Lääne Elule keskkonnainspektsiooni Läänemaa büroo vaneminspektor Meelis Kaustel. «Pääs vanasse suudmesse lõigati süvendamisel ära. Lõhe ja forell end pilliroost läbi ei murra. Kõik, mis mööda jõge allapoole ujub, takerdub pilliroo taha ja sinna tekib tamm. Milleks oli vaja vana suue kinni toppida, kui uut korralikult ei tehtud!»

Keskkonnaameti pressiesindaja Sille Aderi sõnul oleks projekti järgi pidanuks riigihanke võitnud ehitusfirma Terrat Riguldi vana jõesuudme sulgema ja selle asemel uue tegema, kuid uus suue ei ulatu mereni.

«Tööde vastuvõtmisel kinnitas ihtüoloog meile, et kalad pääsevad merest jõkke, ent sügis näitas midagi muud,» tõdes Ader, viidates TÜ ihtüoloogia ja kalanduse teadurile, lõhe ja meriforelli töörühma juhile Martin Keslerile.

Kesler ütles Lääne Elule, et tema arvates on Riguldi jõega kõik korras. „Kui vett on jões vähe, siis sellisel juhul meriforell jõkke ei tulekski. See on A ja O,” nentis Kesler.

Kesler käis Terrati tehtuga kohapeal tutvumas ja leidis, et kõik on korras. «Tekkis küsimus, et kui suureks see suue kaevata. Mina olen seisukohal, et kalad peavad aega valima, millal nad jõkke pääsevad,» lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles