Nihutab inimvõimete piire – püstitab 20-kordses ultratriatlonis maailma tippmargi.

Rait Ratasepp on teinud oma kehast justkui inimlabori. Ja mitte ainult kehast, vaid ka hingest ja vaimust. See ei tundu ju kuskilt otsast enamikule normaalne, et katsetada omal nahal, oma luude, lihaste ja liigestega, mis tunne on läbida võimalikult palju triatlone ühtejutti.

Sel sügisel viis juristiharidusega Ratasepp läbi järjekordse ebainimlikuna näiva eksperimendi, kui läbis Kanaaridel 20 päeva jooksul iga päev ühe täispika triatloni – s.o 3,8 km ujumist, 180 km rattasõitu ja 42,2 km jooksu. Proovige ükski triatlon läbi teha ja vaadake, kas jääte ellu! (Palun, ärge treenimata proovige, sest ei pruugi jääda!) Aga 20 triatloni üksteise otsa, kokku 76 km vees, 3600 km rattal ning 844 km joostes...

35-aastasest Ratasepast sai maailmas kuues inimene, kes suutnud läbi teha 20-kordse ultratriatloni. Kusjuures selle formaadi maailma tippmargi lõi ta üle ligi 13 ja poole tunniga. Seni oli ta pikima katsumusena läbinud kahel korral 10-kordse ultratriatloni.

Tahaks ju teada, kuidas ta seda suudab. Maailmas väga vähesed suudavad. Selle kohta on ta öelnud: «Seni kui mõtled, et mina hakkama ei saa, siis sa ei saagi.» Järelikult usub ta iseendasse. Aga mis paneb jätkama, jätkama, jätkama? «Ainus, mis sunnib edasi liikuma, on sisemine võitlus iseendaga.» Kuid milleks see kõik? «Põhimõtteliselt spordid 20 päeva selleks, et saaks sportimise lõpetada ja kogeda, kui hea tunne on seisma jääda.»