4 õpilasfirmat, mis on kasvanud «päris» ettevõtteks

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miina Härma Gümnaasiumi 11. klassi poisid lõid õpilasfirma Wooch, mis valmistab käekelli.
Pildil vasakult: Roland Sirg, Magnus Loos, Henri Hallik ja Meelis Pihlap.
Miina Härma Gümnaasiumi 11. klassi poisid lõid õpilasfirma Wooch, mis valmistab käekelli. Pildil vasakult: Roland Sirg, Magnus Loos, Henri Hallik ja Meelis Pihlap. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Keskkoolis tudeerides õpilasfirma käivitamine lisab kahtlemata ettevõtluskogemust. Paljud neist jäävadki vaid kooliprojektideks, ent mõnest saab reaalne ettevõte, mille tegevus jätkub ka kaua pärast koolipinki.

Siin on neli õpilasfirmade konkursi võitnud tiimi, kelle tegevusest on välja kasvanud osaühing ja reaalne äri.

Wooch

Käsitööna valmistatud puidust käekellasid müünud õpilasfirma sai kuulsaks endise peaministri Taavi Rõivase kaudu, kes käekella ise kandis ning kinkis seda ka teistele – kõige kuulsam kingisaaja oli Itaalia endine peaminister Matteo Renzi.

Miina Härma gümnaasiumi õpilaste loodud Wooch võitis 2015. aastal Junior Achievementilt parima õpilasfirma tiitli. JA teatel tõi võidu ühtaegu põnev idee, väga hea teostus ning ka võime oma eksklusiivse hinnaga ajanäitajaid väga edukalt müüa.

Toonasesse tiimi kuulusid Henri Hallik, Magnus Loos, Meelis Pihlap, Roland Sirg ja juhendaja Karmo Kurvits.

Praeguseks on ettevõtmisest välja kasvanud Wooch OÜ, mille omanikud on võrdsetes osades Hallik ja Loos.

Eelmisel aastal müüs Wooch kaupa 59 475 euro eest, ent jäi 7461 euroga puhaskahjumisse. Aasta varem oli käive pisut üle 95 000 euro ning teeniti ka natuke alla 2000 euro kasumit.

Woochi meeste käekellade hinnad algavad kodulehe järgi 169 eurost ning lõpevad 249 euro juures, samasse hinnavahemikku jäävad ka naiste käekellade hinnad.

Spoony

Šokolaadilusikaid müünud vanalinna hariduskolleegiumi ja Gustav Adolfi gümnaasiumi õpilaste firma sai parima tiitli JA 2016. aasta konkursil. Tiimi kuulusid Juhan Kokla, Kaspar Kuus, Hannah Caroline Segerkranz ja Christopher Roosla ning õppureid juhendas Kristel Rannaääre.

«Žürii hindas väga tugevat meeskonda ja suurt käivet – kakaojoogi valmistamiseks mõeldud lusikaid suutsid noored müüa ligi 9000 euro eest,» seisab JA kodulehel võiduotsuse põhjenduseks.

Kiiresti sai õpilasfirmast «päris» osaühing, mis kuni selle sügiseni tegutses Spoony nime all, ent alates 25. septembrist on Gambre OÜ. Osanikuks on algsest meeskonnast jäänud vaid Kokla 25% suuruse osalusega, 75% firmast kuulub läbi firma Kristjan Variku firmale Rapido Trade.

Eelmise aasta aruannet Gambre veel äriregistrile esitanud ei ole, ent 2016. aastal teenis firma müügitulu napilt alla 16 000 euro ning puhaskasumit 3700 euro jagu. Majandustegevus algas seejuures 2016. aasta juulis.

Kolm Põrsakest

Teadusteater «Kolm põrsakest».
Teadusteater «Kolm põrsakest». Foto: MARGUS ANSU / PM/SCANPIX BALTICS

Teadusteatrit tegev õpilasfirma Kolm Põrsakest võitis 2013. aastal Eesti parima õpilasfirma tiitli, ent krooniti lisaks ka Euroopa parimaks õpilasfirmaks. Idee oli teha teadusteatrit nii laste sünnipäevadel kui ka muudel üritustel, kus peamiseks tegevuseks oli pakkuda lõbusaid, kaasahaaravaid ja õpetlikke keemia- ning füüsikakatseid.

«Lapsed ei olnud seejuures ainult publikuks, vaid said soovi korral ka ise erinevaid katseid proovida. Suurimaks hitt-katseks oli kuiva jääga tossu tegemine,» seisab Junior Achievementi kodulehel. Algsesse tiimi kuulusid Hugo Treffneri gümnaasiumi õpilased Aksel Part, Robin Saluoks ja Maarja Liiv, juhendaja oli Ülle Seevri.

Praguseks on firmast saanud samanimeline osaühing, kusjuures omanikeringis figureerivad pea kõik algse tiimi liikmed. Suurim osalus on 41,4%-ga Saluoksa käes. Suured jupid kuuluvad ka Kristjan Kingole, Ergo Kukele ja Martin Käärikule, kellest igaühele kuulub Kolmest Põrsakesest 12%.

2017. aasta aruannet pole Kolm Põrsakest veel esitanud, ent 2016. aastal ulatus müügitulu koguni pea 101 400 euroni, puhaskahjumit teeniti samas 1729 eurot.

Firmale heidab varju aga maksuvõlg, millega Kolm Põrsakest on silmitsi seisnud vahelduva eduga juba eelmise aasta maist, mil esimest korda tekkis riigi eest 2269 euro suurune võlg. Tänavu novembri seisuga on maksuvõlga 4443 euro eest.

Festera

2017. aasta Euroopa parim õpilasfirma tiitli pälvis funktsionaalseid biokaste tootev firma Festera Hugo Treffneri Gümnaasiumist. Pildil Kris-Robin Sirge (vasakult), Joonatan Oras ja Kevin Reisenbuk.
2017. aasta Euroopa parim õpilasfirma tiitli pälvis funktsionaalseid biokaste tootev firma Festera Hugo Treffneri Gümnaasiumist. Pildil Kris-Robin Sirge (vasakult), Joonatan Oras ja Kevin Reisenbuk. Foto: MARGUS ANSU / PM/SCANPIX BALTICS

Nimekirja uusim ettevõte, mikroobide, küttekeha ja ventilatsiooni abil prügi lagundavaid prügikaste tootev Festera pälvis Eesti parima õpilasfirma tiitli 2017. aastal ning sai samuti Euroopa parimaks õpilasfirmaks kroonitud.

Ka Festera meeskond oli pärit Hugo Treffneri gümnaasiumist, tiimi kuulusid Kevin Reisenbuk, Joonatan Oras, Sandra Võsaste ja Kris-Robin Sirge. Sedagi edukat projekti juhendas Ülle Seevri.

Juba mullu juulis alustati ka osaühing Festera Bioboxes, mille suurim osanik on 40%-ga Oras, ülejäänud pakk kuulub võrdsete 30% suuruste osadena Sven Erik Kalbergile ja Madis Vodjale. Majandusaasta aruannet firma aga seni esitanud ei ole, nii et finantsseisust veel pilti ette ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles