Unitedi poolkaitsja Matic traditsioonide rikkumisest: see tuletab mulle meelde minu lapsepõlvetraumat

Aleks Lesk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nemanja Matic kandmas särki, millel pole rinnas mooni.
Nemanja Matic kandmas särki, millel pole rinnas mooni. Foto: DYLAN MARTINEZ / REUTERS

Manchester Unitedi poolkaitsja Nemanja Matic avaldas põhjuse, miks oli tema ainus Unitedi mängija, kes viimases liigamängus tuli väljakule särgiga, mille rinda pole ehtimas mooni.

Inglismaal on juba aastaid traditsioon mälestada novembri alguses (täpne kuupäev 11. november) esimeses ja teises maailmasõjas ning hilisemates konfliktides hukkunud sõdureid ja tsiviilisikuid. Mälestamise märgiks kantakse rinnas mooni.

Möödunud nädalavahetusel pidas United Inglismaa kõrgliigas kohtumise Bournemouthiga, kus väljakule tulles ehtisid mängijate vorme ka moonid. Matic osutus ainsaks, kelle särgil mooni polnud. Matic sattus ka Unitedi toetajate pahameele alla, kuna nende arust ei austa serblane inglaste traditsiooni. Hiljem avalikustas Matic aga ka põhjuse, miks temal mooni rinnas pole.

«Ma mõistan täielikult inimesi, kes kannavad rinnas moone ja ma austan kõiki, kes seda teevad. Ma tunnen südamest kaasa kõigile, kes on mõne sõjalise konflikti pärast oma lähedase inimese kaotanud. Minule meenutab see sümbol aga ainult rünnakut, mille ma hirmunult 12-aastase poisina Serbia linnas Vrelos üle elasin. Minu kodumaa oli täielikult laastatud,» kirjutas Matic oma avalduses.

Aastal 1999 toimus NATO eestvedamisel tol aegses Jugoslaavias pommitamine, mille eesmärgiks oli lõpetada sõda Serbia ning Kosovo vahel. Rünnakutes hukkus kokku ligi 1200 inimest.

«Olen varasemalt mooni rinnas kandnud, aga ma tundsin, et see ei ole õige. Ma ei taha näidata välja, et ma ei austa Suurbritannia kombeid, aga ma usun, et see võiks olla iga ühe oma otsus. Loodan, et kõik mõistavad minu põhjuseid,» kirjutas Matic.

Matic andis lisaks teada, et ei plaani mooni rinnas kanda ka tuleval nädalavahetusel, kui peetakse maha kohtumine kahe Manchesteri suurklubi vahel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles