Kriminaalkorras süüdi mõistetud Pärnu eksspordinõunik kaebas otsuse edasi

Lauri Habakuk
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uno Koort ütles, et ta pole algusest peale prokuratuuri süüdistustega nõus, kuid ei soostunud oma seisukohta täpsustama.
Uno Koort ütles, et ta pole algusest peale prokuratuuri süüdistustega nõus, kuid ei soostunud oma seisukohta täpsustama. Foto: Urmas Luik

Pärnu maakohus mõistis linna kunagise spordinõuniku Uno Koordi septembris süüdi soodustuskelmuses ja toimingupiirangu rikkumises ning Pärnu Kalevi tenniseklubi samuti soodustuskelmuses. Umbes viis aastat kestnud protsess pole aga kaugeltki lõppenud: Koort ja Kalevi tenniseklubi on kaitsja vahendusel asja edasi kaevanud.

“No ma pole algusest peale (süüdistusega, L. H.) rahul,” põhjendas Koort. Niisiis ei nõustu ta väitega, nagu ta oleks kasutanud linna toetusi laenudeks ja investeeringuteks.

Enne kõne katkestamist ütles Koort, et ta ei soovi asjaolusid ega oma seisukohta täpsustada.

Apellatsioon laekus kohtusse 23. oktoobril. Nii saadeti kriminaalasja toimikud Tallinna ringkonnakohtusse.

Pärnu maakohtu otsuse kohaselt peab Kalevi tenniseklubi linnale 48 906 eurot valesti kasutatud raha tagasi maksma.

Koortile mõistis maakohus liitkaristuseks poolteist aastat vangistust, jättes selle täitmisele pööramata, kui ta ei pane kaheaastase katseaja jooksul toime kuritegu.

Kalevi tenniseklubile määras maakohus 5000eurose rahalise karistuse.

No ma pole algusest peale (süüdistusega, L. H.) rahul.
Uno Koort

Lääne ringkonnaprokuratuuri süüdistuse järgi koostas Koort, olles samal ajal Pärnu linnavalitsuse spordinõunik, aastatel 2009–2013 Kalevi tenniseklubi juhatuse liikmena spordiklubi nimel sporditegevuse toetuse taotlusi ja toetuse kasutamise aruandeid ning esitas need linnavalitsusele.

Eksspordinõuniku aastaid kestnud kahel toolil istumise pärast on linna kultuuri- ja sporditeenistuse poole pöördunud kolme tenniseklubi esindajad, paludes teenistusel Koordi ametiajal kehtinud toetuste maksmikse põhimõtted üle vaadata. Kuigi linnavalitsuse arvates on klubidele raha makstud korrektselt, mindi hiljuti üle läbipaistvamale raha taotlemise süsteemile.

Linnavalitsuse ametnikud tunnistasid kohtus, et Pärnu linnavalitsuses tegeles süüdistuses nimetatud ajal spordivaldkonnaga ainuisikuliselt Koort, kes koostas ja esitas toetuste eelnõud, valmistas ette lepingud spordiklubidega ja kontrollis toetuste kasutamist. Sama tõendas Koorti ametijuhend.

„Kuigi kriminaalmenetluses on kindlaks tehtud, et tenniseklubi nimel esitasid toetuste taotlused ja nende kasutamise aruandeid teised isikud kui Uno Koort, siis neid koostas ja sisuliselt valmistas ette ikka Koort," selgitas kohtunik Teet Olvik pärast otsuse kuulutamist. "Eelkõige kasutati toetust laenumakse tasumiseks, aga ka investeeringuteks. Näiteks ei kasutatud treenerite toetust sihtotstarbeliselt, kui sellega tasuti laenumakseid."

Prokuratuur teavitas 2013. aastal kriminaalmenetluse alustamisest linnavalitsust. Küll ei saa anda hinnangut Koordi tööle linnaametnikuna uurimise ajal. “Prokuratuur saab anda hinnangu vaid sellele perioodile, mida oleme ­kriminaalasja raames uurinud,” rõhutas prokurör Küllike Kask. “Sellest väljapoole jäävale ametiajale hinnanguid anda me ei saa.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles