Vladimir Sazonov: Saudi Araabia ja Venemaa – kas võimalikud partnerid? (5)

Vladimir Sazonov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia konsulaat Türgis on politsei valve all.
Saudi Araabia konsulaat Türgis on politsei valve all. Foto: BULENT KILIC/AFP

Kreml püüab lõigata majanduslikku ja poliitilist kasu olukorrast, kus lääs on asunud Saudi Araabiat kritiseerima, kirjutab orientalist Vladimir Sazonov.

Saudi Araabia režiim on üks koledamaid režiime tänapäeva maailmas. Saudi ajakirjaniku Jamal Khashoggi (kes mh paistis silma sellega, et kritiseeris Saudi Araabia võime ja nende sõda Jeemenis) julm tapmine, mis leidis aset Saudi Araabia konsulaadis Istanbulis oktoobri alguses, on vaid üks paljudest juhtumitest, mis illustreerib seda Saudi Araabiale omast orientaalset despootlikku valitsussüsteemi. Türgi võimude väitel Khashoggi kägistati ja ta keha tükeldati Saudi Araabia konsulaadis.

Teadagi võib iga idamaise despootia iseloomulikeks jooneks pidada totaalset kontrolli ja julmust. Seda võis täheldada kadunud diktaator Saddam Husseini puhul, sellega paistab silma Assadite klann Süürias. Saudi Araabia kuningakoda pole selle poolest erand.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles