Macron: eurooplaste kaitsmiseks on vaja tõelist Euroopa armeed (17)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni sõnul on Euroopa armee loomine ainus võimalus eurooplasi kaitsta.
Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni sõnul on Euroopa armee loomine ainus võimalus eurooplasi kaitsta. Foto: LUDOVIC MARIN / AFP / Scanpix

Prantsusmaa president Emmanuel Macron ärgitas täna looma tõelist Euroopa armeed, et paremini kaitsta end Venemaa, Hiina ja isegi USA eest.

Macroni sõnul peab Euroopa vähendama sõltuvust Ameerika Ühendriikide sõjalisest jõust, eriti pärast seda, kui USA president Donald Trump teatas, et viib riigi välja külma sõja aegsest tuumarelvastusleppest.

«Peame kaitsma end Hiina, Venemaa ja isegi Ameerika Ühendriikide eest,» lausus Macron raadiole Europe 1. «Kui kuulen president Trumpi teatamas, et ta lahkub tähtsast desarmeerimisleppest, mis koostati pärast 1980. aastatel Euroopat tabanud raketikriisi, siis kes on peamine ohver? Euroopa ja selle julgeolek.»

«Me ei kaitse eurooplasi, kui me ei otsusta luua tõelist Euroopa armeed,» lausus Macron.

Seistes silmitsi Venemaaga, mis on meie piiridel ja on näidanud, et suudab olla oht, vajame Euroopat, mis kaitseb end omapäi ja suveräänselt paremini, sõltumata Ühendriikidest, sõnas president.

Euroopa Liit käivitas eelmisel aastal mitu miljardit eurot maksva kaitsefondi, mis peaks aitama arendada Euroopa sõjalist võimekust ja tegema kontinendi strateegiliselt sõltumatumaks.

Prantsusmaa juhtimisel hakati looma üheksariigilist üksust, mis peaks suutma kiirelt ellu viia ühise sõjaoperatsiooni, evakueerida inimesi sõjatsoonist või andma loodusõnnetuse korral abi. Üksusesse hakkab kuuluma ka Eesti.

«Rahu Euroopas on ebakindel,» rõhutas Macron. «Meid on tabanud küberruumis sissetungikatsed ja mitu katset sekkuda meie demokraatiatesse,» lausus Macron tõenäoliselt Venemaale viidates.

Lisaks hoiatas ta autoritaarsete võimude eest, mis tõstavad Euroopa piirides pead ja taasrelvastavad end.

«Hirmudest lõhestatud Euroopas, kus on tagasi rahvuslus ja majanduskriisi tagajärjed, on näha süstemaatiliselt peaaegu kõike, mis iseloomustas Euroopat Esimese maailmasõja lõpu ja 1929. aasta (majandus)kriisi vahel,» ütles Macron juba eelmisel nädalal.

President Emmanuel Macron kohtus Prantsusmaa idaosas ajalooentusiastidega. 
President Emmanuel Macron kohtus Prantsusmaa idaosas ajalooentusiastidega. Foto: Blondet Eliot-POOL/SIPA / Blondet Eliot-POOL/SIPA / Scanpix

Ta ütles kõike seda Prantsusmaa kirdeosas Verdunis, kus toimunud visiit on osa nädalapikkusest külastusest Esimese maailmasõja läänerindele ajal, mil sõja lõpust on möödumas sada aastat.

Macron võõrustab saja aasta möödumise päeval ehk sel pühapäeval kümnete riikide juhte, nende seas on ka Donald Trump ja Venemaa president Vladimir Putin.

Macroni sõnul on ta ärevil, kui sarnased on tänapäeva maailm ja selle rahanduskriisid 1930. aastate omadega ning kuidas praegu mängib rahvuslus inimeste hirmudele, nii nagu seda tehti tollal. 

«Rahu ja jõukus, mida Euroopa on nautinud 70 aastat, on meie ajaloos kuldne hetk,» mis on kahjuks pigem erand kui reegel, lausus president. «Aastatuhandete jooksul pole see iial nii pikalt kestnud.»

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles