ÜRO: Islamiriik jättis endast Iraaki maha üle 200 massihaua

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi võitleja Iraagi suuruselt teises linnas Mosulis.
Islamiriigi võitleja Iraagi suuruselt teises linnas Mosulis. Foto: Stringer / Reuters / Scanpix

Äärmusrühmitus Islamiriik (IS) jättis endast Iraaki maha üle 200 massihaua, kuhu on maetud kuni 12 000 ohvrit ja kus võib olla tõendeid sõjakuritegudest, teatas ÜRO täna.

«Meie raportis dokumenteeritud massihauad on testament piinarikaste inimkaotuste, tõsiste kannatuste ja šokeeriva julmuse kohta,» ütles ÜRO esindaja Iraagis Jan Kubis.

Järgnevatel kuudel võidakse leida veel massihaudu, teatas ÜRO inimõigusamet ja selle missioon Iraagis ehk UNAMI. Amet ärgitas Iraagi võime massihaudu korralikult säilitama ja tühjaks kaevama, et hukkunute pered saaksid rahus eluga edasi liikuda.

«Nendest matmispaikadest kogutavad asitõendid saavad keskseks, et tagada tõsiseltvõetavad uuringud, kohtuprotsessid ja süüdimõistmised,» kirjutati ÜRO raportis. 

Ajavahemikus 2014. aasta juunist kuni 2017. aasta detsembrini sai Islamiriik enda valdusesse Iraagis suuri alasid ja juhtis laiaulatuslikku vägivalda ja rikkus rahvusvaheliste inimõiguste põhimõtteid, teatati raportis.

«Need kuriteod võivad minna arvesse kui sõjakuriteod, inimsusevastased kuriteod ja võimalik, et kui genotsiid,» kirjutati raportis.

Tänaseks on enam kui 200 massihauast lahtikaevatud 28 ja neist leitud 1258 surnukeha. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles