Eurosaadikud paluvad Saksamaal muuta Nord Stream 2 poliitikat (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Stream 2 gaasijuhtme paigaldamine.
Nord Stream 2 gaasijuhtme paigaldamine. Foto: Axel Schmidt / Scanpix

Kümned Euroopa Parlamendi liikmed ärgitasid Saksa kantslerit Angela Merkelit muutma oma valitsuse lähenemist Venemaad ja Saksamaad ühendava gaasitoru projektis Nord Stream 2.

69 parlamendisaadikut ja 20 teist Euroopa Liidu liikmesriikide poliitikut saatsid Merkelile kirja, milles öeldakse, et Saksa valitsus lubab Euroopa Liidu liikmesriikide vahel lahti hoida suurt lõhet ajal, mil ühendus vajab ühtekuuluvust rohkem kui kunagi varem.

«Palume teilt, proua kantsler, et teie valitsus kaaluks ja muudaks oma Nord Stream 2 poliitikat,» öeldi kirjas. 

«Lõpetage gaasidirektiivi töö tõkestamine. Toetage Euroopa Komisjoni ja Euroopa Parlamendi seatud kurssi. Tehke nii, et Venemaa president teaks, et Saksamaa seisab oma Euroopa Liidu partnerite ja Ukraina kõrval. Valige Euroopa tee, mitte tee «Saksamaa ennekõike»».

Saadikute ja poliitikute hinnangul kahaneb Saksamaa energiasõltumatus, kui riik saab Vene gaasihiiult Gazprom kuni 80 protsenti oma maagaasist. See mõjutaks halvasti Euroopa Liidu energiajulgeolekut, öeldi kirjas.

Nad kritiseerisid Berliini, et see eiras julgeolekumuresid, mille vastu hoiatasid Läänemerd ümbritsevad riigid, NATO ja Ameerika Ühendriigid.

«Saksamaa õõnestaks lühinägelikult käitudes Euroopa Liidu solidaarsuspõhimõtet. See on põhimõte, millel ühendus peab põhinema, kui ta tahab olla edukas. Teie valitsus ei järgi õigeid prioriteete, proua kantsler. Palun, muutke kurssi!.»

Ukraina president Petro Porošenko ja Saksamaa kantsler Angela Merkel kohtusid eelmisel nädalal Kiievis.
Ukraina president Petro Porošenko ja Saksamaa kantsler Angela Merkel kohtusid eelmisel nädalal Kiievis. Foto: Genya Savilov / AFP / Scanpix

Mõned pelgavad, et Vene-Saksa ühisprojekt annab Venemaale Euroopas liigselt mõjuvõimu, kahjustades eriti Poolat ja Ukrainat. Merkel külastas eelmisel nädalal mõlemat riiki, kus muu hulgas arutati Nord Stream 2 projekti.

Projekt maksab 10 miljardit eurot. 1230-kilomeetrine torujuhe peaks valmima 2020. aasta algul. Toru järgib olemasoleva torujuhtme Nord Stream trassi ning kahekordistab selle mahu.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles