USA kavandab Skripali juhtumi tõttu uusi Vene-vastaseid sanktsioone (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Skripal.
Sergei Skripal. Foto: JURI SENATOROV / AFP / SCANPIX

USA teatas, et valmistab Suurbritannias korraldatud närvimürgirünnaku tõttu ette uut Venemaa-vastaste sanktsioonide paketti.

Välisministeerium teavitas kongressi, et Venemaa ei ole asunud täitma Ühendriikide seadust, millega püüeldakse keemia- ja biorelvade kaotamise poole, ütles pressiesindaja Heather Nauert. «Me kavatseme liikuda edasi kooskõlas (keemia- ja biorelvade) seaduse sätetega, mis näevad ette lisasanktsioonide kehtestamist,» lausus ta. 

Nauerti sõnul peab välisministeerium kongressiga nõu sanktsioonide täpse sisu üle.  

1991. aastast pärineva keemiliste ja bioloogiliste relvade ja sõjapidamise kaotamise seaduse järgi karmistab USA president 90 päeva jooksul karistusi, kui kõnealune osapool ei paku «usaldusväärseid tagatisi» selle kohta, et ei tegele enam keemiarelvade või bioloogiliste relvade kasutamisega, ja ei luba ÜRO vaatlejad riiki vastavaid rajatisi inspekteerima.

Augustis Venemaale eksspioon Sergei Skripalile ja tema tütrele korraldatud närvimürgirünnaku eest kehtestatud sanktsioonidega peatas USA välisabi Venemaale, blokeeris riigile kaitsesektoriga seotud kaupade või teenuste müügi ja keelas krediiditoe igasugusele Venemaale suunduvale ekspordile. Välisministeerium tegi erandi kosmoselendude jaoks vajalike sõjaliste kaupade müügile Venemaale. 

Teadaanne sanktsioonide kehtestamisest kukutas Vene rubla dollari suhtes viimase kahe aasta madalaimale tasemele. 

Moskvale anti novembrini aega, et võimaldada välisekspertidel inspekteerida rajatisi, mida on seostatud närvimürgiga Novitšok, ning esitada «tõestatav» kinnitus, et seda ei kasutata uuesti.

Suurbritannia teatel korraldasid märtsikuise rünnaku Salisburys Vene sõjaväeluureteenistuse (GRU) töötajad, kasutades Nõukogude ajal väljatöötatud närvimürki Novitšok. Moskva eitab seotust vahejuhtumiga ja on lubanud astuda värsketele sanktsioonidele vastusamme.

Sergei ja Julia Skripal on nüüdseks tervenenud ja haiglast lahkunud, kuid sama närvimürk nõudis juulis ühe briti naise elu.

30. juulil haigestusid Salisbury lähedal Amesburys Novitšokiga kokku puutudes Dawn Sturgess ja Charlie Rowley. Sturgess suri 8. juulil pärast kokkupuudet pudeliga, mida ta pidas lõhnaõliks. Pudeli leidis ja andis talle elukaaslane Rowley, kes samuti haigestus, kuid on nüüdseks haiglast välja lubatud.

USA saatis pärast märtsikuist juhtumit solidaarsusavaldusena Suurbritanniale riigist välja 60 Vene diplomaati ja andis Venemaale käsu sulgeda konsulaat Seattle´is.

Vene peaminister Dmitri Medvedev ähvardas augustis, et mis tahes täiendavate sanktsioonide kehtestamine võrduks «majandussõja väljakuulutamisega». 

USA esindajatekoja välisasjade komitee ametist lahkuv esimees Ed Royce kutsus teisipäeval valitsust Venemaale lisasanktsioonide kehtestamisega kiiresti edasi liikuma.  «Kõhklemine üksnes julgustab uusi Venemaa agressioone. Kedagi ei tohiks üllatada, et Vladimir Putin ei ütle lahti sõjalise otstarbega närvimürgi kasutamisest tulevikus,» sõnas ta.

Royce nimetas vastuvõetamatuks asjaolu, et «valitsusel puudub plaan ja ajakava USA seadusega ettenähtud kohustuslike sanktsioonide teise järgu jõustamiseks».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles