Kagu-Eestis on suurtehase ümber kired lõkkel (11)

Villu Päärt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tselluloositehast rajada sooviv Est-For Invest ei toeta riikliku eriplaneeringu lõpetamist ja taotleb eriplaneeringu laiendamist Saarde ja Viru-Nigula valda.
Tselluloositehast rajada sooviv Est-For Invest ei toeta riikliku eriplaneeringu lõpetamist ja taotleb eriplaneeringu laiendamist Saarde ja Viru-Nigula valda. Foto: Margus Ansu

​Kolmest Kagu-Eesti vallast, kellele Est-For Invest tegi ettepaneku nende territooriumil puidurafineerimistehase rajamise tarbeks riigi eriplaneering algatada, on vaid üks otsuse teinud.

Setomaa vald andis Est-Forile korvi. Vallal on käimas üldplaneering ning volikogu leidis, et miljarditehase uurigute ja riigi eriplaneeringu jaoks ei ole seega võimalik eelnevat kooskõlastust anda.

Setomaa naabervald Räpina arutab Est-Fori ettepanekut volikogus ilmselt 21. novembril. Räpina vallavolikogu esimees Teet Helm ütles, et päevakord on kinnitamata ning ka eelnõu pole veel, aga tõenäoliselt on Est-Fori taotlus siis hääletusel.

Nädal varem on Räpina aianduskooli saalis juba teine tselluloosivabrikuteemaline rahvakoosolek. Kui oktoobri lõpus tuli kohaliku algatusrühma kutsel kokku paarsada inimest, siis seekord on korraldaja Räpina vald.

Kohale on lubanud tulla Est-Fori esindajad Margus Kohava ja Aadu Polli. Teadlasi esindavad emeriitprofessor Enn Loigu Tallinna Tehnikaülikoolist ja Eesti Maaülikooli dotsent Ahto Kangur.

Esimesele koosolekule tulemata jäänud minister Janek Mäggi on ka seekord teada andnud, et tema päevakava ei võimalda Räpinasse sõita.

Loigu on olnud tehase rajamisele eelnevate uuringute tuline toetaja, ta on öelnud, et Pihkva järve seisund on väga halb, Peipsi põhjaosa pole ei halb ega ka kesine.

Kangur on teadlane, kes on pooldanud seisukohta, et Eesti metsi tuleks intensiivsemalt majandada.

Esinevate teadlaste valikus ei ole kedagi, kes oleks tehase suhtes skeptiline.

Helmi sõnul valis ta teadlasi selle järgi, kes on sel teemal midagi arvanud. «Me loeme ette ka akadeemik Tarmo Soomere pöördumise, ta on sel päeval kahjuks Berliinis,» ütles Helm.

«Igasugu küsimusi võib esitada. Võib küsida, miks ei ole esinejate seas Eesti Metsa Abiks esindajaid, kes räägiks, kuidas 70 kilomeetri raadiuses mets maha raiutakse,» lisas ta.

Tehase vastaste leeri esindab Räpina õpetaja ja kindakudumisfirma omanik Külli Jacobson, kes oli esimese rahvakoosoleku peakorraldaja ning juhib tehasevastaste allkirjade kogumise aktsiooni.

Debatti juhib ETV ajakirjanik Urmas Vaino.

Räpina vallavolinikud ongi teemaga kõige tõsisemalt tegelenud. Eelmisel nädalal tehti külaskäik Kundasse Estonian Celli tehasesse, mille järel kohtuti Viru-Nigula vallavalitsuses Est-For Investi esindajatega.

Kuidas volinikud hääletada kavatsevad, pole siiski teada. Helm toetab tehast kindlalt, samamoodi on volinikke, kes on öelnud, et ei toeta riigi eriplaneeringu algatamist Räpinas mitte mingil juhul.

Võru vald on saanud samuti Est-Forilt ettepaneku riigi eriplaneering algatada. Volikogu esimehe Aare Hollo sõnul selgub reedel, kas küsimus jõuab volikogu järgmise istungi päevakorda. See toimub eeloleval kolmapäeval mõni tund enne Räpina rahvakoosolekut. 

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles