Uusi trikke ei õpeta: laenu saamisel abi lubanud sarikelm leidis järjekordse ohvri

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saripettur leidis uue ohvri.
Saripettur leidis uue ohvri. Foto: Toomas Huik / PM/SCANPIX BALTICS

Harju maakohus mõistis 25. oktoobril karistuse juba varasemate kuritegude eest vangis viibivale 37-aastasele Aleksandra Mironovale, kes pettis kuulutusteportaalis laenu pakkudes kergeusklikelt välja raha.

Möödunud aasta märtsis avaldas Mironova kuulutusteportaalis www.okidoki.ee kuulutuse, kus pakkus end laenu saamisel appi. Kõlab ehk kummalisena, kuid kuulutusele õige pea ka vastati.

Mironova konksu otsa jäänud ohver oli huvitatud 10 000 euro suurusest laenust. Kelm lubanud kannatanule laenu kogunisti 50 000 euro eest, paludes selleks ettemaksuna tagatisraha 230 eurot, mille käskis kanda enda alaealise tütre arvelduskontole.

Tegelikult ei olnud Mironoval loomulikult mingit kavatsust ega ka võimalust sellist laenu vormistada ning ettemaksuna saadud raha kulutas ta isiklike vajaduste tarbeks.

Kui ohver hakkas asjast aru saama, soovis ta ette makstud raha tagasi. Lepiti kokku kaks kohtumist, kus Mironova lubas esimesel korral tagatisraha 230 eurot tagastada, teisel korral aga laenu ära vormistada. Ühelegi kohtumisele petis mõistagi ei ilmunud. Sellega tekitas Mironova ohvrile kütuseraha näol veelgi lisakulutusi.

Alates jaanuarist vangis viibivale Mironovale mõistis kohus karistuseks kaks aastat, kaheksa kuud ja 15 päeva vangistust, lugedes karistuse kandmise alguseks 16. jaanuari 2018.

Menetluskuludena tuleb petturil riigituludesse maksta 60 eurot. Ühtlasi rahuldas kohus ka kannatanu tsiviilhagi summas 330 eurot.

Parandamatu kelm

Nüüdseks viiel korral kriminaalselt karistatud Mironova on täpselt samal viisil inimesi petnud varemgi. Näiteks 2013. aastal pettis naine okidoki.ee keskkonnas abivajajatelt välja ligi 3000 eurot.

Süsteem oli toona sama mis nüüdki - petis pakkus netikeskonnas abi laenude vormistamisel. Kuulutuste peale tema poole pöördunud inimestele pakkus Mironova hüvitise eest vahendusteenuseid laenude vormistamiseks erinevates pankades.

Kohus tunnistas toona töötu Aleksandra Mironova süüdi kelmuses ja karistas teda 10 kuu pikkuse tingimisi vangistusega kolmeaastase katseajaga. Ühtlasi mõistis kohus naiselt välja ka kõigi kannatanute tsiviilhagid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles