Uus seadusepügal avab rääkimata lugusid: pool tuhat ahistavat SMS-i ja lõputu terror (7)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähisuhtevägivald. Illustreeriv foto.
Lähisuhtevägivald. Illustreeriv foto. Foto: Marko Saarm / Sakala

On kohutav kujutada ette olukorda, kus pärast vannitoa ukse taga kuuldud tapmisähvardusi, saad sa ka nappide nädalate jooksul 400 ahistavat ja ründavat SMS-i ning pärast hapuks läinud armusuhet lõhutakse öösiti sinu korteri ukse taga. Aga just täpselt sellist terrorit pidid taluma kaks Raikoga* lähisuhet alustanud naist.

Kõlab kummaliselt, kuid alles hiljuti oleks puuduliku karistusseadustiku tõttu jäänud mees jälitamise ning ahistamise eest karistamata. Käesoleva aasta 10. oktoobril aga tegi Harju maakohus kokkuleppemenetluses Raiko suhtes otsuse, millega mõisteti 36-aastane mees süüdi ähvardamises, kehalises väärkohtlemises ning ahistavas jälitamises.

Süüdistuse järgi pidid Raikoga suhelnud naised korduvalt taluma mehe vihahooge, mille käigus ei pidanud süüdistatav paljuks oma endistele naistele ka käsi külge panna ning neid kõikvõimalikul moel ähvardada.

«Taon su verelompi»

Pärast seda, kui Raiko oli selle aasta veebruaris oma elukaaslast WC põrandal kägistanud, ähvardas ta naise tappa: «tee see kuradi uks lahti või ma taon su surnuks», «kui sa telefoni tühjaks teed, taon su surnuks», on vaid osa kohtu poolt talletatud lausetest, millega jõhkard oma naist ähvardas. Samuti lubas mees peksta puruks naise auto ning anda õpetust ka naise sõbrale.

Vaid mõned kuud varem tungis mees kallale ka oma endisele elukaaslasele, keda ta samuti vannitoas ründas. «Tule ainult vannitoast välja, ma peksan su vaeseomaks nii, et jääd verelompi lamama.» Ka sel juhul ähvardas Raiko sõita sodiks naise auto ning selle tagatipuks siis põlema panna.

Et aga füüsilisest vägivallast naiste vastu tundus Raikole vähe olevat, otsustas ta eksnaiste elu muudmoodi põrguks teha. Nimelt saatis Raiko (rääkimata kümnetest e-kirjadest) selle aasta mais-juunis naistele kahepeale kokku vähemalt 613 häiriva sisuga SMS-i. Ühtlasi otsustas ta eksnaiste elukohti öösiti ja varahommikuti külastamas käia.

Eelmisel kuul mõisteti Raikole kohtus liitkaristuseks seitsme kuu pikkune tingimisi vangistus, 18-kuulise katseajaga. Samuti kohaldati süüdimõistetu suhtes kolmeks aastaks lähenemiskeeldu. Ühtlasi ei tohi mees käitumiskontrolli ajal tarvitada alkoholi ja peab riigituludesse maksma 900 eurot.

Ehkki niisuguseid lugusid on Eestis sadu, pole need varem (enne ülemöödunud suve) kohtusaali jõudnud. Vaid veidi üle aasta on Eesti karistusseadustiku järgi võimalik rakendada karistusi kergemate seksuaalkuritegude ning ahistava jälitamise eest. Ahistavad jälitajad on oma ohvreid terroriseerinud aastaid, kuid seaduselünga tõttu polnud võimalik niisuguste kurjategijatega lihtsalt midagi ette võtta. Kui 2017. aasta kuue kuuga registreeriti jälitamisjuhtumeid 89, siis käesoleva aasta 10-kuuga on alustatud kriminaalmenetlust juba 182 juhtumi puhul.

* Kannatanute kaitseks on süüaluse nimi muudetud, kuid toimetusele teada – K.R  

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles