Politsei lõpetas Orbániga seotud korruptsioonijuhtumi uurimise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungaris lõpetati peaminister Viktor Orbániga seotud korruptsioonijuhtumi uurimine.
Ungaris lõpetati peaminister Viktor Orbániga seotud korruptsioonijuhtumi uurimine. Foto: SOTIRIS BARBAROUSIS / EPA / Scanpix

Ungari politsei otsus lõpetada peaminister Viktor Orbániga seotud korruptsioonijuhtumi uurimine suurendab kahtlusi riigi korrakaitse sõltumatuse suhtes, ütles Euroopa Liidu eelarvekontrolli ametnik täna. 

Ungari politsei pressiesindaja ütles eile, et veebruaris Euroopa Liidu pettusevastase ameti OLAF leidude alusel algatatud juurdlus on lõpetatud. «Kuritegu ei toimunud,» ütles pressiesindaja Kristof Gal Ungari uudisteagentuurile MTI. 

Euroopa Liidu eelarvekontrolli komisjoni esimehe Inge Grässle sõnul on Ungari juurdluse tulemused üllatavad ja jätavad alles ning isegi tugevdavad kahtlusi Ungari korrakaitse sõltumatuse suhtes. Gässle sõnul näitab uurimise tulemus, et tarvis on tõelist tööriista, millega kaitsta tulevikus Euroopa Liidu rahandushuve.

Korrakaitse sõltumatuses paneb kahtlema näiteks asjaolu, et pärast võimuletulekut 2010. aastal määras Orbán Ungari peaprokuröriks oma lähedase liitlase ja võimupartei Fidesz endise liikme Peter Polti. 

Valgustatud tänav Budapestis.
Valgustatud tänav Budapestis. Foto: Attila Kisbenedek / AFP / Scanpix

OLAF teatas jaanuaris, et on avastanud Ungari avalikes tänavavalgustite projektides tõsised korrapäratused ja huvide konflikti. Muu hulgas oli projektidega seotud ettevõte, mida kunagi juhtis Orbáni väimees István Tiborcz. 

Nimelt võitis 2011. kuni 2015. aastani hanke tänavavalgustite moderniseerimiseks ettevõte Elios, mille üks tollaseid omanikke oli Orbáni vanima tütre abikaasa Tiborcz. Firma teine omanik oli mees, kellele kuulus ka ettevõte, mis tegeles kohalike võimude nõustamisega avalike hangete küsimustes. 

Tiborcz, kellele kuulub kohaliku meedia teatel rohkelt luksuskinnisvara, muu hulgas hotelle ja losse, müüs oma osaluse Elioses 2015. aastal. 

Ungari opositsioonierakonnad kritiseerisid politsei otsust juurdlus lõpetada, väites, et mõned inimesed on Ungaris puutumatud.

Opositsionäärid ärgitasid Ungarit ka liituma Euroopa Prokuratuuriga (EPPO). EPPO on eraldiseisev asutus, mis hakkab uurima rikkumisi Euroopa Liidu eelarve vastu, nagu korruptsiooni ja pettust, liikmesriikide huvidest sõltumata. Ta ei allu ühelegi riigile, vaid tegutseb Euroopa Liidu kui terviku huvides. EPPO peaks alustama tööd 2020. aasta lõpuks. 

Ungari on üks kuuest bloki 28st liikmesriigist, kes pole EPPOga liitunud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles