Kohvitootja hakkab kohvipurust rohelist energiat tootma

Kairi Oja
, Toiduportaali Maitsemeel toimetaja, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Paulig

Eestlased joovad peaaegu kuus kilo kohvi, põhjanaabrid lausa kümme kilo inimese kohta aastas. Sellest tekib suur hulk kasutatud kohvipuru. Paulig algatab kohviringluse projekti – kohvipuru kogutakse kokku ning sellest hakatakse tootma bioenergiat. 

Kasutatud kohvipuru, mida tekib mitmeid tonne kuus, visatakse enamikus peredes ja ka ettevõtetes praegu lihtsalt ära.

«Ent kohvipuru on orgaaniline jääde ja sellest saab õiget tehnoloogiat kasutades eraldada biogaasi. Algatatud projekti käigus kogume kasutatud kohvipuru kokku ja koostöös Nelja Energia Vinni biogaasijaamaga toodame sellest energiat,» rääkis Paulig Professionali turunduskoordinaator Rage Riismann.

Saadav elektrienergia annetatakse SOS Lasteküla kodudele.

Pauligi partnerid kohvipuru kogumisel on Swedbank, Transferwise, Skymedia, Elisa, Olerex, Tartu Terminal, Maiasmoka kohvik, Elamusstuudio, Ragn Sellsi kontor, Sokotel, Meriton ja Tallink Hotellid.

Projekti aitab ellu viia KVARK, mille erilahenduste projektijuht Arnold Rein Tatunts ütleb, et biojäätmetest saadava energia kogus on üllatavalt suur. «Juba ainuüksi ühest kilost kohvijäätmetest saame kätte peaaegu 250 liitrit biogaasi. Meil on hea meel, et suudame seda energiat heal eesmärgil rakendada,» märkis ta.

Kohvipuru on vägagi perspektiivikas materjal bioenergia tootmiseks. Ka aitab kohvipurust rohelise energia tootmine kaasa keskkonnateadlikkuse tõstmisele. 
Kohvipuru on vägagi perspektiivikas materjal bioenergia tootmiseks. Ka aitab kohvipurust rohelise energia tootmine kaasa keskkonnateadlikkuse tõstmisele. Foto: Paulig

«Tahame näidata, et väike muudatus igapäevatoimingutes võib viia millegi suureni,» lisas Riismann, kelle sõnul haarasid nii koostööpartnerid kui kliendid uudsest kohvienergia tootmise ideest kohe kinni.

Projektiga õhutatakse biolagunevaid jäätmeid arukalt kasutama

«Julgustame kõiki ka oma koduses köögis jäätmeid sorteerima ja olema energiasäästlik – valmista kohvi just nii palju, kui plaanid ära juua ja lülita kohvimasin välja kohe, kui kohv on valmis,» pani Riismann kohvisõpradele südamele. 

Sarnaseid projekte on Paulig korraldanud ka Lätis ja Leedus.

«Riias toimus see sel kevadel koostöös botaanikaaiaga ja Kaunases valgustati eelmise aasta jõulude ajal meie algatusel kogutud kohvijäätmetest toodetud kohvienergiaga kogu jõuluturg,» sõnas Riismann.

Alanud kohvienergia projektiga tahetakse juhtida inimeste tähelepanu keskkonnale ja selle hoidmise lihtsatele võimalustele.

«Keskkonda hoidev mõtteviis on meile oluline, sest soovime, et ka järgmised põlvkonnad saaksid head kohvi nautida,» lisas Riismann.

Tegu on pilootprojektiga, mis kestab novembri lõpuni. Seejärel teeb Paulig kokkuvõtte ja otsuse selle kohta, kas ja kuidas jätkata sellise kohviringluse projektiga järgmisel aastal. 

«Esialgu tegime kokkuleppe kohvi kogumise kohta vaid ülalmainitud ettevõtetega. Projekti käigus on meiega ühendust võtnud ja projektiga liitunud veel mitmed ettevõtted,» märkis Riismann.

Praegu käivas katseprojektis kaasati kohvipuru kogumisse ainult ettevõtted. «Kui projekt uuel aastal jätkub, siis kaalume kindlasti ka seda, kuidas eraisikud saaks panustada,» ütles Riismann.

Kõigil neil ettevõtetel, kes projektiga liitumise vastu huvi tunnevad, palub Paulig anda sellest märku e-kirja teel: rage.riismann@paulig.com.

Maitsemeel kutsub ka omalt poolt ettevõtteid üles selle projektiga liituma ning endast märku andma!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles