Kondase Keskus pakub näitust puutööst

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitus «Meeste mänguasjad – puutöö».
Näitus «Meeste mänguasjad – puutöö». Foto: Plakat

Alates 9. novembrist on Viljandis Kondase Keskuses avatud näitus «Meeste mänguasjad – puutöö». mille ametlik avamine toimub 16. novembril kell 16 TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia korraldatava Pärandtehnoloogia konverentsi raames näituse. Samas toimub ka Anu Raua nimelise stipendiumi üleandmine. Näitus jääb avatuks kuni 2. detsembrini.

Restauraator Tõnu Parmaksoni kogust pärinevad tööriistad annavad põhjaliku ülevaate sellest, milliseid tööriistu kasutasid puidu töötlemiseks Eesti talumehed ja käsitöölised 18.–20. sajandini. Tänapäevased puidutöötlemise tööriistad on sageli traditsiooniliste tööriistade edasiarendused ja just siit kasvavad välja paljud puidutööga seotud traditsioonilised võtted.

Aastatuhandete jooksul on inimkond leiutanud kivikirvest kuni arvuti juhitud CNC freespingini sadu ja sadu erinevaid tööriistu, et suvalisest puutükist midagi kasulikku valmistada. Mõnel juhul on need väga robustsed, käepärasest materjalist kohaliku talumehe või käsitöölise enda valmistatud, kuid siiski igati otstarvet täitvad ainueksemplarid, teisel juhul aga nimekate manufaktruuride või vabrikute seeriatoodang, kus kasutati parimaid saadaolevaid materjale ja teati, mis on tootedisain ja -ergonoomika.

Traditsioonilisi tööriistu on uurimisainesena veel vähe käsitletud ning see vajab nii etnoloogilist vaatepunkti kui oskusteavet laiemalt. Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakonna üks uurimissuundi on olnud just tööriistatemaatika. Loodame, et näitus pakub huvi puutööharrastajatele ja kollektsionääridele ning inspireerib tudengeid tulevasteks uurimistöödeks.

Näituse kuraator on ajaloolane ja restauraator Tõnu Sepp Saaremaa Muuseumist, kelle giidituur toimub publikule 17. novembril kell 11.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles