Alkohol murdis ministri.

Poliitikaringkondades sahistati juba ammu enne kevadet, et Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juht Jevgeni Ossinovski plaanib tervise- ja tööministri ameti maha panna. Kui ta sellest aprilli algul teatas, kehitasidki paljud ilmselt õlgu. «Argpükslik! Vastutustundetu!» kõlas opositsioonist.

Ent Ossinovski oli alkoholiaktsiisi raske taaga all piltlikult öeldes kössi vajunud ega pääsenud kuidagi tule alt välja. Koos sellega oli tule all kogu partei ja seda ei saa ükski  erakond aasta enne valimisi endale lubada. Kõik see väljendus sotside toetusprotsendis, mis üha rohkem maadligi vajus.

Mõned äkilisemad sotside hulgast julgesid toona isegi välja öelda, et sotside esimees tuleks seetõttu välja vahetada. Spekuleeriti ka uute võimalike kandidaatide üle. Üks neist oli ja on siiani Indrek Saar, kes pole ka kordagi saladust teinud, et sellest kohast ta ära ei ütleks.

Kuid Ossinovski jäi partei etteotsa, ent lahkus ministrikohalt. Selle käiguga oli ta järjekorras juba kuues minister, kes Jüri Ratase valitsusest lahkus. Hiljem on lahkujate rivi veelgi pikenenud.

Ja ehkki sotsiaaldemokraadid on üritanud kõigest väest alkoaktsiisi tõusuga kaasnenud piirikaubanduse süüd Reformierakonna kaela veeretada, ei ole see kuigi hästi õnnestunud. Alkopoliitika prohmaka peaarhitektina läheb ajalukku ilmselt siiski Ossinovski.