OTSE HELSINGIST: Weber seljatas EPP esikandidaadi valimisel kindlat Stubbi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Stubb ja Manfred Weber Helsingis.
Alexander Stubb ja Manfred Weber Helsingis. Foto: KIMMO BRANDT / EPA / SCANPIX

Euroopa Rahvapartei esikandidaadi hääletuse tulemuste kohaselt kogus Saksa europarlamendisaadik Manfred Weber 492 ja Soome ekspeaminister Alexander Stubb 127 häält.

Kuigi delegaate oli kongressil ametlikult 758, osales nn Spitzenkandidati valimistel 621 inimest. Kaks hääletussedelit olid kehtetud.

Pärast tulemuse väljakuulutamist hakkas mängima Queeni laul «One Vision» ja kulus jupp aega, kuni Weber toetajaid embas.

Lavale astudes tänas Weber sissejuhatuseks Stubbi ausa konkurentsi pakkumise eest ja ütles, et see on ennekõike EPP, mitte üksikisiku edu. «Ma pean ütlema, et tema viis asju teha peab olema osa meie 2019. aasta [euro]valimistekampaaniast,» sõnas ta. «Alex, ma loodan sinule!»

Tänulik Weber lubas ka, et EPP tuleb Helsingisse veel tagasi ja avaldas lootust, et järgmine Soome peaminister on Kokoomuse liider Petteri Orpo.

Tema järel rääkis ka Stubb, kes omakorda tänas Weberit, märkides, et erinevalt rahvuslikest ja kohalikest valimiskampaaniatest polnud see ebameeldiv ei talle ega Weberile. «Ma arvan, et ta on täiesti fantastiline tüüp ja me peaksime teda sajaprotsendiliselt toetama!» teatas soomlane võiduka rivaali kohta lõpetuseks.

Seejärel hakkas mängima traditsiooniline «Ood rõõmule», siis EPP praegune hümn, Sister Sledge'i «We are Family» (eesti keeles «Me oleme pere») ning jätkus õnnitlemine ja kallistamine.

Eestist konservatiivseid parteisid ühendavasse EPPsse kuuluv Isamaa oli üks kolmest erakonnast, kes toetas Stubbi kandidatuuri. Samas hääletas Postimehe andmeil viiest Isamaa delegaadist vaid kolm soomlase poolt. Need olid partei esimees Helir-Valdor Seeder, välissekretär Veiko Lukmann ja Tallinna linnavolikogu aseesimees Mart Luik.

Eurosaadik Tunne Kelam ja tema assistent Kadri Kopli pooldasid Baierimaalt pärit Weberit, kes on neile tuttav tänu sellele, et juhib europarlamendi EPP fraktsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles