Pildid: Läti inimkaubitsejate ohvrid elasid talumatutes tingimustes (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia politsei avaldas pildi jõugu liikmetest ja nende ohvrite kohutavatest elutingimustest.
Suurbritannia politsei avaldas pildi jõugu liikmetest ja nende ohvrite kohutavatest elutingimustest. Foto: Twitter/Twitter

Suurbritannias vangi mõistetud Läti inimkaubitsejate jõuk hoidis kaitsetuid ohvreid talumatutes tingimustes ja väga väikese tasu eest.

Viie aasta jooksul tõi jõuk Lätist Ühendkuningriiki 28 inimest. Jõugu juht oli 54-aastane Ainars Pelcis, keda kutsuti suure võimu ja rikkuse tõttu mustlasparuniks, selgus Nottinghami kohtu istungil, mis ühtlasi paljastas kohutavad tingimused, milles ohvrid elama pidid. 

Inimkaubitsemise ohvriks sattunutelt võeti ära dokumendid, nad magasid voodi asemel ainult räpastel, lutikate elupaigaks olnud madratsitel ja said Derbyshire toiduainetööstuses tööl käimise eest palka vaid mõne Inglise naela. Jõuk võttis ohvrite palgast suurema osa endale ja kulutas raha luksusautodele ja kinnisvarale.

Üks ohvritest ütles kohtuprotsessil, et jõuk jättis talle üheks nädalaks vaid üks kuni kuus naela, kuigi ta teadis, et oli teeninud palju rohkem.

«Ma töötasin ja panin töötunnid kirja. Arvasin, et nad on ausad ja maksavad mulle selle raha,» ütles mees. Seejuures on miinimumpalk Suurbritannias ligikaudu üheksa eurot tunnis.

Üks ohvritest ütles, et tol hetkel oli ta rahul, et tal oli koht kus olla, aga nüüd leiab, et tegemist oli orjapidamisega. Kolmas ohver tundis piinlikkust ja kartis tagasihoidlikku palka saades küsida, kuhu ülejäänu osa tema teenitud rahast kadus.

Kohtunik James Sampson ütles, et jõuk valis nimelt enda ohvriteks vaesed inimesed, kes ei oodanud elult palju. Näiteks oli üks ohvritest õnnelik isegi selle üle, et tal oli voodi, mida pidi jagama võõra kaastöölisega.

«Tõendeid vaadates näeme, et jõuguliikmed oli äärmiselt ahned, ebaausad ja kavalad,» sõnas ta.

Juhtumi uurimine sai alguse, kui üks ohvritest astus politseijaoskonda ja ütles, et on kodutu, aga tema küsitlemisel selgus, et ta on moodsa orjapidamise ohver.

Samal ajal vastas politsei väljakutsele, milles teatati kaklusest ühel lähedalasuval aadressil. Politseinikud leidsid sündmuspaigalt lisaks kaklejatele veel seitse lätlast.

Jõuku kuulus viis meest ja neli naist, juht mõisteti vangi viieks ja pooleks aastaks, teiste karistus on väiksem.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles