Austraalia koolis nositi ajalootunnis haakristiga kooki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalias kooli toodud füürerikook.
Austraalias kooli toodud füürerikook. Foto: Facebook

Austraalia Victoria osariigi haridusosakond on alustanud uurimist kooli osas, kus tundi andnud töötaja tõi klassi nn füüreri-koogi ja lubas õpilastel mängida nii relvamakettide kui natside sümboolikaga.

Facebookis tehtud postitusest võib näha, kuidas üks õpilane kannab natsi-Saksa sõjaväe mütsi ja haakristiga käepaela. Samal ajal mängivad teised relvamakettide ja holokausti ajal juutide tapmiseks kasutatud Zyklon B mürgigaasi purgiga. Kõik see leidis aset ajalootunnis, kus räägiti Teisest maailmasõjast.

Tundi andnud koolitöötaja polnud koosseisuline õpetaja. Õppetöö põnevamaks muutmise nimel otsustas ta aga oma isikliku kollektsiooni osad kooli tuua ja neid ka õpilastele näidata. Ta kuulub Facebooki gruppi, kus ostetakse, müüakse ja vahetatakse Teise maailmasõjaga seotud esemeid.

Natside vormid.
Natside vormid. Foto: akg-images / scanpix

Ühes Facebookis tehtud postituses teatas mees füüreri-koogi tegemisest, sest oli just vaadanud dokumentaalfilmi Adolf Hitleri teenijanna kohta. «Ma teen hiljem pildi sellest, milline kook välja tuleb. Kui ma hakkan saksa keeles rääkima ja mulle hakkab pärast koogi söömist nina alla väike vunts kasvama, siis saadan ma hoiatuse välja,» teatas mees.

Hiljem lisaski ta pildi koogist, mille oli kaunistanud õunaviiludest tehtud haakristiga. «Viisin ülejäänud laupäeva õhtul tehtud füüreri-koogist klassi. Rääkisime sõjast ja sõime kooki,» kirjutas ta. Väidetavalt oli Hitleri lemmikuks maiustuseks just füüreri-kook, kuhu pandi sisse õunatükke, pähkleid ja rosinaid. 

Antisemitismiga võitlev juutide ühendus oli aga nördinud. Nende sõnul ei tohiks teha nalja holokausti üle, kus hukkus kuus miljonit juuti. Kool teatas, et juhtumiga seoses on alustatud uurimist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles