Taiwan võttis kasutusele kaks USA-lt ostetud fregatti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taiwani president Tsai Ing-wen osales pidulikul laevade teenistusse võtmise tseremoonial.
Taiwani president Tsai Ing-wen osales pidulikul laevade teenistusse võtmise tseremoonial. Foto: TAIWAN MILITARY NEWS AGENCY / HANDOUT / EPA / Scanpix

Taiwani president osales täna kahe USA-lt ostetud sõjalaeva teenistusse võtmise tseremoonial ja kinnitas piirkonna demokraatliku eluviisi kaitsmist. 

Fregattide Ming Chuan ja Feng Chia tseremoonia toimus saareriigi lõunaosas Kaohsiungi sadamas. 

Taiwani president Tsai Ing-wen.
Taiwani president Tsai Ing-wen. Foto: AP/Scanpix

Laevade tellimine saadab taas selge signaali maailmale ja rahvusvahelisele üldsusele Taiwani rahvalt, ütles president Tsai Ing-wen üritusel peetud kõnes. 

«Selleks on järgnev - me ei tagane ühtegi sammu, kui küsimus puudutab Hiina Vabariigi Taiwani ja meie demokraatliku eluviisi kaitsmist,» sõnas Tsai. 

Peking näeb 1949. aasta kodusõja järel Mandri-Hiinast eraldunud Taiwanis endiselt oma territooriumi osa, mis vajaduse korral jõuga taasühendatakse. De facto iseseisev Taiwan ei ole kunagi iseseisvust välja kuulutanud.

Hiina on suurendanud saare lähistel õppusi, korraldades pommitajate ja hävituslennukite lende ümber Taiwani territooriumi ning saates oma lennukikandja Taiwani väina. 

Hiina president Xi Jinping on öelnud, et Taiwani taasühendamist ei saa lõputult edasi lükata, kuid Taipei saab sõjalist ja diplomaatilist toetust USA-lt, hoolimata ametlike diplomaatiliste sidemete puudumisest kahe riigi vahel. 

Kaks 1980. aastatel ehitatud, kuid moodsa sõjatehnikaga varustatud USA Perry-klassi fregatti müüdi Taiwanile 190 miljoni dollari eest. 

Tsai hoiatas kõnes, et lisaks sõjalistele ohtudele, levitab Peking internetis valeinformatsiooni, mille eesmärk on Taiwani ühiskonda, valitsust ja ettevõtteid destabiliseerida. 

«Need on suureks ohuks riiklikule julgeolekule ja loomulikult uued ülesanded valitsusele ja relvajõududele,» ütles Tsai. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles