Meedia: Venemaa segas NATO õppuse ajal GPS-signaali (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO väed eelmisel aastal suurõppustel Trident Juncture.
NATO väed eelmisel aastal suurõppustel Trident Juncture. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / Scanpix

Venemaa segas Norras toimunud NATO sõjaõppuse Trident Juncture ajal GPS-signaali, mistõttu väljastas Soome lennuohutusamet Lapimaal teisipäevast kolmapäeva ööni kehtinud hoiatuse, kirjutas Soome ringhääling Yle reedel.

Lennuliikluse tarbeks väljastatud ANS Finlandi NOTAM-teade hõlmas piirkonda, mis jäi Kittiläst itta kuni Venemaa piirini ja Rovaniemist põhja kuni Norra piirini.

ANS Finlandi sõnul tuli teave signaali töö häirimisest mitmest allikast, teiste seas Soome kaitseväelt. Soome ametnikud keeldusid ringhäälingule ütlemast, kust signaali häiritakse, kuid Norra ametnikud on varem öelnud, et nende hinnangul häiritakse seda Venemaalt.

«Saime ka kaitseväelt andmeid. Need avaldati kohe pärast kättesaamist,» ütles ANS Finlandi juht Heikki Isomaa.

«Saime mitmest allikast andmeid, et Põhja- või Kirde-Soomes ei pruugi GPS-signaal olla usaldusväärne. Andmetest taheti teavitada lennufirmasid ja -liiklejaid turvakaalutlustel.»

Isomaa sõnul väljastati hoiatus suurele alale igaks juhuks.

«Avaldasime ettevaatusest lähtuvalt selle teate piisavalt suurele alale, et piloodid teaksid valmistuda ega tugineks vaid GPS-ile,» lausus Isomaa.

Ta keeldus spekuleerimast, kust signaali häiritakse. 

NATO õppus Trident Juncture.
NATO õppus Trident Juncture. Foto: NTB SCANPIX / REUTERS

Norra väljastas hoiatuse GPS-i töö segamisest 25. oktoobril ehk Trident Juncture'i alguspäeval. Hoiatus peaks lõppema täna õhtul. Õppus lõppes üleeile.

Norra hoiatus hõlmab Soome ja Venemaa piiri lähistel Norras asuva Kirkenese lennujaama lennutuvastuspiirkonda. See ulatub Soomes Inari järve kirdeosani.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles