Päästjad said Ida-Virumaal mitu gaasilekke väljakutset, üks inimene toimetati haiglasse

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mailiis Ollino

Päästjad said neljapäeval Ida-Virumaal kolm gaasilekkega seotud väljakutset, inimesed õnneks raskemalt kannatada ei saanud ning haiglasse viidi tervisekontrolliks üks inimene.

Häirekeskus sai kell  19.49 teate, et Jõhvis Hariduse tänaval tundis 17-aastane neiu korteris juba pikemat aega gaasilõhna.

Päästjad tuvastasid korteris väike maagaasilekke, sulgesid kraanid, tuulutasid ruume ja andsid info edasi Eesti Gaasile. Kiirabi toimetas kannatanu tervisekontrolliks haiglasse, teatas Ida päästekeksus.

Kell 20.03 sai häirekeskus teate, et Kohtla-Järvel Keskalleel hakkas pärast vannitoa kasutamist tööle vingugaasiandur, mis oli paigaldatud koridori seinale. Gaasikatla asukoht oli vannitoas, köögis töötas ventilatsioon.

Kuigi korteriomanikul oli olemas värske gaasipaigaldise erakorralise auditi akt ja kortermajas oli kevadel käinud korstnapühkija, soovitasid tungivalt päästjad peatada gaasi kasutamine senikauaks, kuniks seade ja ventilatsioon on üle kontrollinud gaasiteenistuse spetsialistide poolt. Päästjad sulgesid gaasiseadmesse sissetuleva gaasitoru kraani.

Ruumid tuulutati, meditsiinilist abi keegi ei vajanud.

Järgmine väljakutse tuli juba kell 20.14 Jõhvist Sompa tänavalt, kus 15-aastane neiu kaebas pärast vannitoe kasutamist halva enesetunde üle. Mõõtmistulemused gaasileket ei tuvastanud. Kiirabi andis kannatanule kohapeal esmaabi.

Päästeamet tuletame meelde, et alates tänavu 1. jaanuarist on vingugaasiandur kohustuslik paigaldada sellistesse eluruumidesse, kus on korstnaga ühendatud gaasiseade. Soovitatav on vingugaasianduri paigaldada lisaks gaasiseadmetega eluruumidele ka muudesse eluruumidesse, kus on küttekoldeid (nt pliidid, ahjud, kaminad vms), millest võib põlemise käigus eralduda vingugaasi.

Paljude õnnetuste põhjuseks on korterisisese gaasipaigaldise omavoliline ventilatsiooni ja suitsulõõride ümberehitamine või gaasiseadme suitsugaaside juhtimine valesse lõõri. Oluliseks teguriks on ka väike ruum, kus ei ole tagatud gaasiseadmele vajalik õhuvahetus.

Mida teha gaasilekke avastamisel või gaasilõhna tundmisel

  • Võimalusel sulgeda gaasi juurdevool
  • Tuulutada ruume akende ja uste avamisega
  • Mitte kasutada ruumis lahtist tuld ega elektrit
  • Eemalduda ohtlikust piirkonnast
  • Informeerida ohust teisi inimesi, häirekeskust (112)
  • Võimalusel lülitada ohtlikust piirkonnast välja elekter
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles