Kristi Raik: Vene musta raha pimedam pool (12)

Kristi Raik
, Eesti Välispoliitika Instituudi direktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene lipud, taustal Kreml.
Vene lipud, taustal Kreml. Foto: SCANPIX

Rahapesu tõkestamine aitab meid kaitsta mitte ainult majanduskuritegude ja mainelanguse, vaid ka Vene musta raha pimedamate poolte eest, kirjutab Eesti Välispoliitika Instituudi direktor Kristi Raik. 

Rahapesu on olnud selle sügise kuum teema Eestis, Taanis ja mujal. 200 miljoni euro väärtuses kahtlasest rahast, mis voolas läbi Danske panga Eesti kontori, on räägitud eelkõige seoses kahtlustatavate majanduslike kuritegudega. Õigustatult on juttu olnud ka majandusliku kuritegevusega kaasnevatest julgeolekuriskidest. Rahapesu õõnestab meie majandussüsteemi ja õigusriigi usaldusväärsust nii oma kodanike kui ka välisvaatlejate silmis. Musta rahaga kaasneb korruptsioonioht ja võimalus kasutada seda raha poliitilise survestamise vahendina.

Vähem on olnud juttu rahapesu laiematest seostest julgeolekuga. Rahapesu on üks rahvusvahelise kuritegevuse vorme, mis seondub mitmete muude väärtegude ja ohtudega. Oluline osa rahvusvahelisest rahapesust on seotud terrorismi rahastamise, uimastikaubanduse, inimkaubanduse ja ebaseadusliku relvaäriga.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles