Mihkelson: pärast märtsi pole komisjon saanud teavet rändepaketi kohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poliitik Marko Mihkelson.
Poliitik Marko Mihkelson. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson kinnitas, et pärast märtsis aset leidnud komisjoni istungit ei ole riigikogu saanud teavet ÜRO rändepaketi menetlusest.

Mihkelson kirjutab oma Facebooki lehel, et välisminister Sven Mikser käis  13. märtsil väliskomisjonis ja rääkis Euroopa Liidu küsimuste raames Eesti seisukohtadest ÜRO rändepakti koostamisel. «Komisjon võttis informatsiooni teadmiseks ja rõhutas, et sellel ei peaks olema meile juriidiliselt siduvat mõju. Kõik. Rohkem pole valitsus parlamenti pakti edasisest menetlemisest informeerinud ega poliitilist tuge küsinud,» kirjutas Mihkelson.

«See oleks umbes sama, kui valitsus teavitab parlamenti eelnõu väljatöötamise kavatsusest, kuid sellega asi lõpekski,» kirjutas Mihkelson.

Mihkelson märkis, et rändepakt lepiti kokku alles juulis ning pärast seda pole riigikogu saanud ühtegi informatsioonikildu selle kohta, kuidas täpsemalt Eesti huvid kokkulepitus väljenduvad ja kuidas võib migratsioonipakt mõjutada rahvusvahelise õiguse tõlgendusruumi tulevikus seoses riikide suveräänsusega migratsioonipoliitikat kujundada.

«Kummaline on seegi, et Eestis migratsioonipakti üle toimuvat «erakordselt avalikuks» protsessiks nimetades unustab välisminister, et see pakt on siiani eesti keelde tõlkimata,» kirjutas Mihkelson.

«Migratsiooniteemad jäävad meiega väga pikaks ajaks ja rahvusvaheline regulatsioon siin on möödapääsmatu. See on Eesti huvides. Kuid parlamentaarses riigis on absoluutne, et ühiskonda laiemalt puudutavad küsimused leiavad kõigekülgset läbiarutamist ka rahva esindajate poolt,» kirjutas komisjoni esimees ja tõi näiteks, et Saksamaal peeti migratsioonipakti nii oluliseks, et seda arutas pikalt parlamendi täiskogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles