Boris Johnsoni vend lahkub protesti märgiks valitsusest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jo Johnson.
Jo Johnson. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP / Scanpix

Briti transpordiminister Jo Johnson esitas täna lahkumisavalduse protestiks terendava lahkumisleppe vastu peaminister Theresa May valitsuse ja Euroopa Liidu vahel ning kutsus korraldama teist referendumit ELi liikmesuse üle.  

«Mulle on saamas üha selgemaks, et viimistlemisjärgus lahkumisleppest saab kohutav viga,» kirjutas endise välisministri Boris Johnsoni noorem vend lahkumisavalduses.

Tema sõnul pakutakse avalikkusele kokkulepet, mis jätab riigi majanduslikult nõrgaks, ei anna võimalust öelda sõna sekka kohustuslike ELi reeglite osas ning tekitab ettevõtetele mitme aasta pikkuse ebastabiilse olukorra. 

Ta lisas: «Selle rohkem kui tähtsa küsimuse osas usun ma, et oleks täiesti õige pöörduda uuesti rahva poole ja paluda neil kinnitada otsust EList lahkuda. Kui nad ütlevad, et soovivad seda endiselt, tuleb anda neile viimane sõna selle kohta, kas lahkume peaministri leppega või ilma selleta.»

Avalduses teatas Jo Johnson ka, et kuigi Brexiti küsimustes oli ta vend Borisiga erimeelsustel, on ta oma venna seisukohtadega mõnes küsimuses nõus: «EList lahkumise kampaaniat juhtinud Boris on valitsuse ettepanekute üle sama õnnetu kui mina. Ta mõistis hiljuti, et pakutud lahendused on oluliselt hullemad kui ELi jäämine. Selles osas on tal kahtlemata õigus.»

Jo Johnson toetas 2016. aasta referendumil ELi liikmeks jäämist. Boris Johnson lahkus juulis valitsusest erimeelsuste tõttu May Brexiti-strateegiaga.

May on väidetavalt lähedal lahkumisleppele ELiga ajal, kui lahkumiskõnelustel hakkab enne Suurbritannia EList lahkumist 29. märtsil aega napiks jääma. 

Downing Street teatas Twitteris, et Briti valitsus ei korralda ühelgi tingimusel teist referendumit. «Peaminister tänab Jo Johnsonit tema töö eest valitsuses,» lisas peaministri kantselei. 

Väidetavalt sätestab kokkulepe Suurbritannia lahkumisarveks 44 miljardit eurot (39 miljardit naela), tagab kodanike õigused ja paneb paika 21 kuu pikkuse üleminekuperioodi, mille jooksul jätkab Ühendkuningriik ELi reeglite järgimist. 

Briti ja ELi läbirääkijad püüavad üleminekuperioodi jooksul leppida kokku poolte tulevastes suhetes. 

Briti ajaleht Times kirjutas reedel, et May ärritas Põhja-Iiri Demokraatliku Unionistide Parteid (DUP) kirjaga, milles ta püüdis liitlasi veenda, et lase iial jõustuda Brüsseli pakutud Brexiti-kokkuleppe versioonil. Kirjast paistab, et peaminister võtnud omaks idee poolitada Iiri meri Suurbritannia ja Põhja-Iirimaa vahel «regulatiivse režiimiga».

DUP Brexiti-teemade kõneisik Sammy Wilson ütles Sky Newsile, et May on nad reetnud.

Lahkumiskõneluste viimane lahendamata küsimus on Ühendkuningriiki kuuluva Põhja-Iirimaa ja EL-i liikme Iirimaa vahelise piiri saatus pärast seda, kui Brexit järgmise aasta 29. märtsil jõustub.

London on välja pakkunud, et Suurbritannia võiks jääda ajutiselt seotuks ELi kaubandusreeglitega, kuid jätta endale õiguse neist loobuda. EL on sellega nõus tingimusel, et lahkumisleppesse kirjutatakse varuvariant ehk «kaitsemehhanism», mis jätaks Põhja-Iirimaa seotuks EL-i ühisturu ja tolliliiduga, kui London ja Brüssel ei suuda alalist kaubanduslepet sõlmida. See nõuaks aga Iiri merel lisakontrolli Põhja-Iirimaalt Suurbritanniasse liikuvatele kaupadele.

May vajab DUPi toetust enamuse tagamiseks Briti alamkojas ja valmiva lahkumisleppe heakskiitmiseks parlamendis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles