KOHALIK VAADE. Läti sai sajandaks sünnipäevaks ajaloolise märuli

Raivis Vilūns
, Diena ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iga aasta 11. novembril, Lačplēša päeval oodatakse lätlasi Riia vana linnamüüri juurde Daugava jõe kaldale, et süüdata küünal langenud sõdurite mälestuseks. Paljude arvates on Riia lossi kõrval põlevad küünlad ilusamadki kui nädal aega hiljem iseseisvuspäeval toimuvad kontserdid ja ilutulestik. Pildil Lačplēša päeva tähistamine eelmisel aastal.
Iga aasta 11. novembril, Lačplēša päeval oodatakse lätlasi Riia vana linnamüüri juurde Daugava jõe kaldale, et süüdata küünal langenud sõdurite mälestuseks. Paljude arvates on Riia lossi kõrval põlevad küünlad ilusamadki kui nädal aega hiljem iseseisvuspäeval toimuvad kontserdid ja ilutulestik. Pildil Lačplēša päeva tähistamine eelmisel aastal. Foto: Zane Bitere/LETA/Scanpix

Homme meenutab Läti sõjaväeparaadi ja küünalde süütamisega 1919. aastal vabaduse eest peetud lahingutes langenuid, kuid nädal hiljem asendub pühalik mälestusmeeleolu peotujuga, sest 18. novembril tähistab Läti Vabariik 100 aasta juubelit.

Tõsi, peo ettevalmistused algasid juba eelmisel aastal ja tähistamine kestab veel kolm järgmistki aastat. Nagu mitmed teised riigid tollases Euroopas, kasutasid lätlased iseseisva riigi loomiseks ära suuri muutusi ja kaost maailmapoliitikas. 18. novembril 1918 kogunesid mõjukad avaliku elu tegelased ja rajasid saladuskatte all Läti riigi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles