Selgus ajaloo esimene Vabariigi Pillimees

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi pärimusmuusika aidas selgitati välja esimene vabariigi pillimees.
Viljandi pärimusmuusika aidas selgitati välja esimene vabariigi pillimees. Foto: Elmo Riig / Sakala

9. novembril selgus Viljandis Pärimusmuusika Aidas ajaloo esimene Vabariigi Pillimees. Uhke aunimetuse pälvis Juhan Uppin. Vabariigi Pillimehe tiitli andis üle Eesti Vabariigi president. Lisaks igavesele aupaistele pälvis Juhan Uppin järgmised auhinnad: Vabariigi Pillimehe hõbemärk, Eesti Kultuurkapitali stipendium 1000 €, soolokontsert XXVII Viljandi pärimusmuusika festivalil ja esinemine Isadepäeva kontserdil Tallinna Lauluväljakul, 11. novembril.

Püünele astus 29 esinejat: Rasmus Kadaja, Henrik Hinrikus, Katariina Tirmaste, Liisa Koemets, Jaan Sarv, Juhan Uppin, Herbert Konnula, Kristi Kool, Cätlin Mägi, Andreas Jürimäe, Rein Pärtma, Bert Laak, Regina Mänd, Kaisa Nõges, Anu Taul, Katariin Raska, Toomas Valk, Kelly Veinberg, Maria Mänd, Oliver Leppik, Villu Talsi, Karoliina Kreintaal,  Martin Arak, Ivar Kanarik.

Žürii koosseisus Celia Roose, Tuule Kann, Heino Sõna, Ants Taul ja Tarmo Noormaa valis neist finaali võistlema neli: Juhan Uppin, Cätlin Mägi, Villu Talsi ja Toomas Valk. Peaauhinna, Vabariigi Pillimehe tiitli, viis endaga Juhan Uppin, kes võistles päkarauakandle ja eesti lõõtsaga.

Žürii valis Juhani finaali, kuna tema mäng on tehniliselt puhas, huumor õpetlik, esitlus  intelligentne, dünaamiline ja tundeline. Eriliselt tõi žürii välja Juhani hingestatust; vaid ühe looga toob ta publikul pisarad palgeile, juba järgmisega veab aga näo humoorika palaga naerule.

Juhan Uppin, ajaloo esimene Vabariigi Pillimees, on tunnustuse üle uhke ja esiotsa sõnatu: «Tunnistan, et päris lõpuni välja ei uskunudki, et just mina võiks selle saada, aga see tiitel teeb mu hinge uhkeks ja kavatsen seda väärikalt kanda!» Kas tiitel kandjat muudab, ei teadnud Uppin veel öelda, aga lubas märki kuuel alati kanda ja heas mõttes ära kasutada: «Loodan, et saan Vabariigi Pillimehena veel nii mõnelgi pool esineda – olen pakkumistele avatud!»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles