USA on mures Sri Lanka ennetähtaegsete valimiste pärast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Mike Pompeo ja esindajatekoja välissuhete komitee tulevane esimees Eliot Engel.
USA välisminister Mike Pompeo ja esindajatekoja välissuhete komitee tulevane esimees Eliot Engel. Foto: Reuters/ScanPix

USA väljendas reedel muret seoses Sri Lanka presidendi otsusega korraldada ennetähtaegsed valimised; seadusandjate sõnul võib see seada ohtu Ühendriikide abi. 

President Maithripala Sirisena, kes käivitas kahe nädala eest poliitilise kriisi, vallandades peaministri ja püüdes teda asendada endise autoritaarse juhi Mahinda Rajapaksega, allkirjastas reedel määruse valimiste korraldamiseks 5. jaanuaril, kaks aastat enne tähtaega. 

"USA-le teeb sügavat muret uudis Sri Lanka parlamendi laialisaatmisest, poliitilise kriisi edasisest süvenemisest," on öeldud välisminsteeriumi Twitteri-postituses. 

"Sri Lanka pühendunud partnerina usume, et stabiilsuse ja jõukuse tagamiseks tuleb austada demokraatlikke institutsioone ja protsesse," lisas ministeerium. 

Esindajatekoja välissuhete komitee tulevane juht hoiatas Sirisenat, et too seab ohtu Ühendriikide abi, sealhulgas USA välisabiagentuuri Millennium Challenge Cooperation kaudu demokraatlikke norme järgivate riikide toetuseks mõeldud paketi. 

"Kahjuks kardame, et viimatised sammud, kui neid ei korrigeerita, seavad ohtu teie riigi demokraatliku arengu ja teevad olematuks viimaste aastate edusammud," on öeldud kirjas Sirisenale.

Kirja allkirjastasid kolm seadusandjat, sealhulgs Eliot Engel, kellest saab demokraatide valimisedu järel esindajatekoja välissuhete komitee esimees. 

Sri Lanka suhted Läänega on märkimisväärselt halvenenud pärast presidendina tamilite ülestõusu maha surunud Rajapakse 2015. aasta valimiskaotust. 

Ta on keeldunud tunnistamast igasugust inimõiguste rikkumist oma sõjalise kampaania viimases faasis, kus inimõigusrühmituste andmeil hukkus kuni 40 000 tsivilisti.

Kuid Rajapaksel ei piisa parlamendis peaministrina võimule naasmiseks hääli ning ametist vabastatud läänesõbralik peaminister Ranil Wickremesinghe on keeldunud taandumast.

Wickremesinghe liitlane on süüdistanud Hiinat selles, et ta on rahastanud ülejooksmist Rajapakse poole, kes on teinud kihutustööd koostööks Pekingiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles