Ratas: Eesti iseseisvuse lugu on paljude julgete otsuste tulem (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Peaminister Jüri Ratas ütles pühapäeval Ajutise Valitsuse esimesel sõjajärgsel istungikohal mälestustahvlit avades, et Eesti iseseisvuse lugu mitmetahuline ja paljude julgete, kuid õigete otsuste tulem, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

«Meie riigi rajajates pulbitses tingimata lootus ja veendumus, et me väärime võimalust, mille ajalugu meile andis ja mille me kätte võitlesime,» ütles Ratas Viru tänav 4 maja juures toimunud tseremoonial. «Me saame uhkusega mõelda tagasi noile olulistele aegadele ja vapratele inimestele, kes andsid endast kõik, et meie rahva unistustest saaks tõelisus. Ma usun siiralt, et nemad võiksid omakorda vaadata samasuguse õnne- ja uhkustundega praegustele aegadele ja nüüdsetele eestimaalastele.»

Mälestustahvlil seisab tekst: «Siin majas asus teedeminister Ferdinand Petersoni korter, kus 11. novembril 1918 pidas istungi oma tööd taas alustanud Eesti Vabariigi Ajutine Valitsus.»

Tseremoonial osalenud ajaloolane Ago Pajur tuletas kohalviibijatele meelde, et 11. novembril 1918 lõppes rohkem kui neli aastat kestnud esimene maailmasõda. Tallinnas aga kogunes samal päeval üle mitme kuu ajutine valitsus, et asuda Saksa okupatsioonivägedelt võimu üle võtma ja seni varjusurmas viibinud Eesti Vabariiki üles ehitama. Koguneti teedeminister Ferdinand Petersoni korteris, mis asus 1914. aastal valminud ja tervet kvartalit hõlmanud moodsas kompleksis, mis kuulus kaupmees Georgi Gutkinile. Avakoosolekul oli vastu võetud otsus kutsuda ellu seni põranda all tegutsenud kaitseliit, mis tähistab täna oma 100. sünnipäeva.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles